Φυσικά συμπληρώματα διατροφής, υπερτροφές. Χρειάζονται στις πολεμικές τέχνες; (Μέρος α)


08/11/2012 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.


Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τι εννοούμε φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, υπέρ-τροφές (super foods), ποια είναι, αν χρειάζονται στο σύγχρονο άνθρωπο και τέλος πως μπορούν να βοηθήσουν την απόδοση στη πολεμική τέχνη. Το άρθρο λόγω του όγκου των δεδομένων θα χωριστεί σε δυο ενότητες.

Τα φυσικά προϊόντα που περιέχουν σε συμπυκνωμένη μορφή θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής μας ονομάζονται φυσικά συμπληρώματα. Το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, η γύρη, οι ξηροί καρποί και κάποια όσπρια είναι κάποια από αυτά.

Μέλι.

Το μέλι αποτελείται από 180 τουλάχιστον διαφορετικές ουσίες οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους με τρόπο ο οποίος μας είναι άγνωστος, αυτός είναι ο λόγος που είναι αδύνατο να παρασκευαστεί χημικά. Οι ιδιότητες του μελιού είναι δεκάδες.

Επιγραμματικά αναφέρουμε: Αύξηση ενέργειας, βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, του πονόλαιμου και του κρυολογήματος, των παθήσεων του στομάχου, διευκολύνει την απορρόφηση των πρωτεϊνών και του ασβεστίου. Τέλος το μέλι μπορεί να απλωθεί στο δέρμα δρώντας επουλωτικά και αντισηπτικά σε πληγές και εγκαύματα.

Η χώρα μας διαθέτει μεγάλες ποσότητες και πολλά είδη μελιού, το καθένα με διαφορετική γεύση, άρωμα και ιδιότητες. Ενημερωθείτε πριν αγοράσετε πως θα αναγνωρίσετε το γνήσιο μέλι, πως θα αποφύγετε τις προσμίξεις του οι οποίες είναι συχνές λόγω της μεγάλης ζήτησης. Το μέλι μπορεί να καταναλωθεί αυτούσια ή να χρησιμοποιηθεί σαν αντικατάσταση της ζάχαρης. Όσο καλύτερης ποιότητας μέλι διαθέτουμε τόσο καλύτερα είναι να το τρώμε ακέραιο. Ένας υγιεινός τρόπος είναι η διάλυση και πόση του μέσα σε νερό που έχουμε βράσει διάφορα βότανα. Αντενδείξεις δεν υπάρχουν, παρόλα αυτά σε πολύ μικρές ηλικίες είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε φυσικό συμπλήρωμα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή στη κατανάλωση ακριβότερων ειδών μελιού όπως το μέλι από το φυτό Μανούκα το οποίο ευδοκιμεί στη Νέα ζηλανδία.

Βασιλικός πολτός.

Είναι το σπουδαιότερο φυσικό συμπλήρωμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σπουδαιότητα του παρουσιάζεται από τη κυψέλη. Οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται με αυτή τη κρεμώδη άσπρη ουσία (οι εργάτριες σταματούν να τρέφονται με αυτή από τη τρίτη μέρα). Οι διαφορές που παρουσιάζονται μεταξύ τους είναι τεράστιες. Αρκεί να πούμε ότι οι εργάτριες ζουν 35-40 μέρες χωρίς να γεννούν ενώ η βασίλισσα όπου το μέγεθος της μπορεί να είναι και τριπλάσιο, ζει 2-5 χρόνια και γεννά έως και 1000 αυγά ημερησίως!

Βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σάκχαρα, λιπίδια είναι μόνο μερικά από τα εκατοντάδες στοιχεία που περιέχει. Η προσφορά του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ανεκτίμητη. Βοηθά στην αντιμετώπιση του Διαβήτη, της ξηροδερμίας, σε ουροποιητικές διαταραχές, σε ψυχολογικές διαταραχές, στην Αναιμία, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην αύξηση της ενέργειας κ.α.

Ο βασιλικός πολτός είναι η μόνη φυσική τροφή την οποία δε μπορούμε να καταναλώνουμε σε ελεύθερες ποσότητες. Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με τη ημερήσια και την ετήσια δοσολογία. Όταν οι ανάγκες του οργανισμού είναι μεγάλες (αθλητισμός, χειρωνακτική εργασία, έντονη πνευματική κόπωση) η δοσολογία μπορεί να φθάσει τα 2 γραμμάρια ημερησίως για ένα μήνα και μετά απαιτείται μια διακοπή 15-20 ημέρες. Η χορήγηση γίνεται το πρωί με άδειο στομάχι με ένα κουταλάκι πολτού κάτω από τη γλώσσα. Αφήστε το να απορροφηθεί από το στόμα με τη παρουσία σάλιου. Μην πιείτε και μη φάτε τίποτα για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να διασπαστεί επαρκώς. Ο βασιλικός πολτός έχει ιδιάζουσα πικρή γεύση. Αντενδείξεις δεν υπάρχουν.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τον ελληνικό βασιλικό πολτό. Αρκεί να πούμε ότι μόνο το 2-4% της διακινούμενης ποσότητας του πολτού είναι ελληνικός και αυτό γιατί ελάχιστοι μελισσοκόμοι γνωρίζουν επαρκώς τη μέθοδο συλλογής, διατήρησης και διάθεσης στην αγορά. Το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγής είναι από την Κίνα. Το λαμπερό λευκό χρώμα, η ιδιαίτερα πικρή γεύση και το περίεργα έντονο άρωμα του αποτελεί ποιοτικό δείκτη του βασιλικού πολτού. Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο βασιλικός πολτός διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου, μέσα σε αδιαφανή δοχεία.

Πρόπολη.

Είναι η ουσία με την οποία οι μέλισσες καλύπτουν την είσοδο της κυψέλης έτσι ώστε να τη προστατέψουν από εισβολείς. Ταυτόχρονα τη χρησιμοποιούν για στεγανοποίηση και απολύμανση της κυψέλης.

Από τα αρχαία χρόνια οι ιδιότητες της πρόπολης στον ανθρώπινο οργανισμό ήταν γνωστές. Αντιρρευματικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό, δρα τοπικά σαν παυσίπονο (πονόδοντος). Η πρόπολη μπορεί να καταναλωθεί ανεπεξέργαστη ή επεξεργασμένη με τη μορφή βάμματος. Τέλος η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη παρασκευή καλλυντικών, λόγω των καταπληκτικών αποτελεσμάτων της σε τοπική εφαρμογή. Βοηθά στη αναγέννηση και την ελαστικοποίηση των ιστών του δέρματος. Αντενδείξεις δεν υπάρχουν, ωστόσο αναφέρονται μερικές αλλεργικές εκδηλώσεις, γιαυτό το λόγο η χορήγηση της πρώτες ημέρες θα πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες οι οποίες αυξάνονται σταδιακά.

Γύρη.

Αποτελεί τη τροφή των ενήλικων μελισσών. Βρίσκεται στους ανθήρες υπό μορφή σκόνης. Με τη γύρη επίσης μεταφέρεται το γενετικό υλικό των αρσενικών λουλουδιών στα θηλυκά και έτσι συντελείται η γονιμοποίηση τους.

Σύμφωνα με έρευνες η γύρη αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ταυτόχρονα παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες. Καταπολέμηση της ημικρανίας και της αδυναμίας, επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού και την εναπόθεση λίπους. Παρουσιάζει έντονη βακτηριοκτόνα δράση σε μικρόβια όπως η σαλμονέλα. Λειτουργεί βοηθητικά σε φαρμακευτικές θεραπείες για αναιμία, νόσος του Πάρκινσον, ηπατίτιδα, εμμηνόπαυση, σεξουαλική ανικανότητα. Αντενδείξεις δεν υπάρχουν, η χορήγηση της θα πρέπει να γίνεται σταδιακά όπως της πρόπολης.

Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της τροφής είναι η διατήρηση της μέχρι να καταναλωθεί. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο σίγουρος τρόπος είναι η κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τη ποιότητα.

Πριν προχωρήσουμε και τελειώνοντας με τα μελισσοκομικά προϊόντα πρέπει να αναφέρουμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν αγοράζετε μελισσοκομικά προϊόντα. Μην παρασύρεστε από πλανόδιους οι οποίοι πωλούν σε δικές τους συσκευασίες. Δε γνωρίζετε τη καταλληλότητα του. Τα τυποποιημένα προϊόντα υπόκεινται σε έλεγχο και ότι είναι αμφίβολης ποιότητας αφαιρείται.

Ξηροί καρποί.

Σε συνδυασμό με τα αποξηραμένα φρούτα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτελούν ένα κομμάτι μέσα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας. Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα καρύδια είναι οι πλουσιότεροι ξηροί καρποί σε βιταμίνη Ε, C και ω3 λιπαρών οξέων. Αυτός είναι και ο λόγος που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακή χοληστερίνη). Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν ορισμένες καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως αυτές του τσιγάρου.

Προσοχή χρειάζεται στη ποσότητα ξηρών καρπών που καταναλώνουμε γιατί αποδίδουν πολλές θερμίδες. Συστήνεται μια ανάμικτη χούφτα (από τους προαναφερθέντες ξηρούς καρπούς) 3-4 φορές την εβδομάδα.

Ιδανικός συνδυασμός για χορτοφάγους είναι η κατανάλωση τους μαζί με δημητριακά πχ ψωμί ολικής άλεσης με καρύδια.

Όσπρια.

Τα όσπρια ονομάζονται και "το κρέας των φτωχών". Πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η σόγια η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πλησιάζει του κρέατος. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας.

Τα όσπρια είναι μια βασική πηγή βιταμινών (Β,C), σιδήρου, φωσφόρου και σύνθετων υδατανθράκων, επίσης δεν περιέχουν λιπαρές ουσίες. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στο καθαρισμό του εντέρου γιαυτό και δρουν αποτελεσματικά ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Τα φυτικά οξέα που βρίσκονται στα όσπρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι φυτοστερόλες που περιέχουν δρουν αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερίνης.

Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, ο αρακάς, τα κουκιά και το πλιγούρι είναι τα γνωστότερα στη χώρα μας. Τα όσπρια θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνονται 2 φορές την εβδομάδα. Προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στα συνοδευτικά φαγητά των οσπρίων γιατί είναι συνήθως λιπαρά. Τα καλύτερο συνοδευτικό είναι η φέτα γιατί οι πρωτεΐνες της συμπληρώνουν τα στοιχεία που λείπουν από τα όσπρια. Τα όσπρια επίσης μπορούν να συνδυαστούν με ρύζι και να δώσουν ένα πρωτεϊνικό αποτέλεσμα το οποίο μιμείται κατά πολύ αυτό του κρέατος.

Η σπουδαιότητα των φυσικών συμπληρωμάτων είναι αναμφίβολη στο σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στις ποσότητες καθημερινής κατανάλωσης. Όπως λέει και ο όρος είναι συμπλήρωμα, άρα οι ποσότητες δε πρέπει να ξεφεύγουν από τη συνιστώμενη δοσολογία.

Συνεχίζεται...

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.