Όπλα στο Aikido


Στο AIKIDO εκτός των άοπλων τεχνικών, υπάρχουν και μία σειρά απο τεχνικές, ασκήσεις και ΚΑΤΑ, που υλοποιούνται με την χρήση όπλων που είναι ξύλινες απομιμήσεις. Οι απομιμήσεις όπλων που χρησιμοπούνται είναι:

  • Tanto: Ξύλινο ομοίωμα μαχαιριού. Σκοπός της προπόνησης είναι να καταλάβουμε την απόσταση που πρέπει να διατηρούμε κατά τη διάρκεια κάθε τεχνικής. Ο συγχρονισμός και η ταχύτητα βελτιώνονται μέσω του φόβου που δημιουργεί μια επίθεση με μαχαίρι. Οι τεχνικές που γίνονται με αυτό τον τρόπο ονομάζονται Tantodori. Πρέπει να σημειώσουμε για οποιονδήποτε σκοπεύει να ασχοληθεί με το Aikido για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τέτοια επίθεση ότι αυτό είναι αδύνατο. Καμία πολεμική τέχνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να δίνει στο μαθητή της την πεποίθηση ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια συμπλοκή με μαχαίρι.
  • Bokken: Ξύλινο ομοίωμα σπαθιού.
  • Jo: Ξύλινο κοντάρι.

Οι τεχνικές ονομάζονται Bokkendori, jodori αντίστοιχα.

Επιπλέον διδάσκεται και Jonage όπου σε αυτή τη περίπτωση αυτός που χειρίζεται το κοντάρι (Nage) κάνει τη τεχνική.

Παλαιότερα το Aikido χρησιμοποιούσε πολλές ασκήσεις με όπλα και σχεδόν κάθε άοπλη τεχνική είχε μια εξήγηση μέσα από τα όπλα.

Παράλληλα γινόντουσαν Kata, δηλαδή μια παρουσίαση μάχης με αόρατους αντιπάλους από πολλές κατευθύνσεις.

Τέλος τα όπλα τα χρησιμοποιούσαν σαν εκγύμναση, μέσα από ασκήσεις που επαναλαμβάνονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ Ο Ιδρυτής του Aikido έβαζε τους ασκούμενους να χτυπούν με όλοι τους τη δύναμη τα Bokken σε λάστιχα αυτοκινήτων τα οποία τοποθετούσε σε ειδική βάση (Tanren Uchi). Πλέον στο σύγχρονο τρόπο προπόνησης όλα αυτά έχουν σχεδόν εκλείψει και το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις άοπλες τεχνικές και στη κατανόηση μέσα από τη συνεχή επανάληψη.

Υπάρχουν πλέον ελάχιστες σχολές που συνεχίζουν να δείχνουν κάποιες απο τις τεχνικές με οπλά και κάποια ΚΑΤΑ και ακόμη λιγότερες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτές που παρέχουν πλήρες πρόγραμμα τεχνικών και με όπλα. Η σχολή μας σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την δομή διδασκαλίας του AIKIDO ίδια με αυτήν που δίδασκε ο Ιδρυτής Morihei Ueshiba αφιερώνει μια ημέρα την εβδομάδα οπου και διδάσκονται , σε διάρκεια ενος προπονητικού έτους , όλα τα ΑΙΚΙDO ΚΑΤΑ με όπλα. Παράλληλα διδάσκει όλες τις ασκήσεις με όπλα όπως τις παρουσίασαν οι άνθρωποι που μαθήτευσαν δίπλα στο Morihei Ueshiba. Σκοπός αυτής της προπόνησης είναι να διατηρήσουμε κατ’ αρχήν αναλλοίωτες τις παραδόσεις της τέχνης. Η προπόνηση με όπλα βοηθά στη συναρμογή χεριών, ποδιών και αντίληψης του σώματος μέσα στο χώρο. Η εκγύμναση αυτού του είδους βοηθά τέλος στη συνειδητοποίηση του Aikido σαν μια πολεμική τέχνη η οποία οδηγεί τον ασκούμενο σε μια πνευματική ανάταση όχι μέσα από θεωρίες και συζητήσεις αλλά από μια μαχητική προπόνηση.Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.