Παιδικό - Εφηβικό Aikido

Παγκοσμίως, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τάσεις στην διδασκαλία του Αϊκίντο σε παιδιά. Η σχολή μας, ακολουθεί μια κατεύθυνση επικεντρωμένη στην ανάπτυξη εκείνων των σωματικών και ψυχικών χαρακτηριστικών, που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα το παιδί να προοδεύσει, τόσο μέσα στην πολεμική αυτή τέχνη, όσο και σε όλες τις παραμέτρους της ζωής του. Στόχος μας είναι, μέσα από τον σεβασμό στην παράδοση, που απαιτεί η τέχνη, και στην παιδική ανάγκη για παιχνίδι, εκτόνωση, ελευθερία και έκφραση, να βοηθήσουμε το κάθε παιδί να αναδείξει το καλύτερο μέρος του εαυτού του, σωματικά και ψυχικά.


Τα οφέλη του παιδικού aikido


Πειθαρχία
Το Αϊκίντο προάγει μια υγιή πειθαρχία, που πηγάζει από την αγάπη και όχι από τον φόβο. Αναπτύσσει την υπακοή (και όχι την υποταγή) στον δάσκαλο, όπως και τον σεβασμό στους συμμαθητές. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, μαζί με την εργατικότητα και τη θέληση για σωματική και ψυχική πρόοδο, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός μαθήματος.
Διαχείριση άγχους
Σημαντικό κομμάτι της ύλης του Αϊκίντο, πραγματεύεται την διαχείριση του άγχους. Τα παιδιά, μαθαίνουν να κρατούν το μυαλό τους καθαρό μέσα σε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις. Ο στόχος, είναι η διαύγεια, η ευθυκρισία και η ψύχραιμη λήψη γρήγορων, ορθών και αποτελεσματικών αποφάσεων σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή.

Άθληση
Το Αϊκίντο συμπληρώνει και βελτιώνει πολλά σωματικά χαρακτηριστικά: Ταχύτητα, ευλυγισία, συγχρονισμός, ισορροπία, δύναμη, αντοχή. Αυτά, μπορούν να βοηθήσουν με τη σειρά τους οποιαδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα και να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού.
Ασφάλεια και αυτοπεποίθηση
Οι τεχνικές του Αϊκίντο δεν απαιτούν μυική δύναμη. Έτσι, κάποιος μικρόσωμος μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιον κατά πολύ μεγαλύτερο. Αυτό στηρίζει και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, που μαθαίνει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την βία των άλλων, χρησιμοποιώντας το σώμα αλλά και το μυαλό του.

Αυτοάμυνα
Το Aikido είναι μη επιθετική πολεμική τέχνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει τη μάχη κάποιος που ασχολείται με το Aikido, παρά μόνο να την ολοκληρώσει.
Εφηβεία
Το Αϊκίντο προάγει την πνευματική ισορροπία και εξομαλύνει το κρίσιμο πέρασμα από την προεφηβεία στην εφηβεία.

Ομαδικότητα
Με το Αϊκίντο, το παιδί αποκτά αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπό του. Μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά και να προασπίζεται αξίες όπως η φιλία και η οικογένεια.

Ηλικίες

Στο τμήμα του παιδικού Aikido μπορούν να εγγραφούν παιδιά από 6 εώς 14 ετών.


Πρόγραμμα μαθημάτων (Dojo Χαλανδρίου)

Διεύθυνση: Επιδαύρου 52, 152 33, Χαλάνδρι, Αθήνα - Χάρτης - Οδηγίες
Τηλέφωνο: 210 684 8018

ΔΕΥΤΕΡΑ
21:30 - 22:30 Ενήλικες
ΤΡΙΤΗ
21:30 - 22:30 Ενήλικες
ΤΕΤΑΡΤΗ
16:30 - 17:30 Παιδικό
(5-9 ετών)
20:30 - 21:30 Παιδικό
(9-14 ετών)
21:30 - 22:30 Ενήλικες
ΠΕΜΠΤΗ
21:30 - 22:30 Ενήλικες
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
16:30 - 17:30 Παιδικό
(5-9 ετών)
20:30 - 21:30 Παιδικό
(9-14 ετών)
21:30 - 22:30 Ενήλικες
ΣΑΒΒΑΤΟ
18:00 - 19:00 Παιδικό
(μικτό)
19:00 - 20:30 Ενήλικες

Πρόγραμμα μαθημάτων (Dojo Περιστερίου)

Ταντάλου 10, 121 35, Περιστέρι, Αθήνα - Χάρτης - Οδηγίες
Τηλέφωνο: 694 463 1792

ΔΕΥΤΕΡΑ
17:00 - 18:00 Παιδικό
18:00 - 19:00 Ενήλικες
ΤΡΙΤΗ
17:00 - 18:00 Παιδικό
18:00 - 19:00 Ενήλικες
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ
17:00 - 18:00 Παιδικό
18:00 - 19:00 Ενήλικες
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ

Πως γίνεται το μάθημα

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την εκγύμναση. Εκεί γίνεται το ζέσταμα, η ενδυνάμωση, οι διατάσεις και οι προασκήσεις Aikido.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τεχνικές Aikido δίνοντας έμφαση στις βασικές αρχές του Aikido, παράλληλα εξηγούμε το εθιμοτυπικό και τους τρόπο συμπεριφοράς μέσα και έξω από το Dojo. Δεν επιβάλουμε πειθαρχία, σεβασμό και ταπεινότητα αλλά διδάσκουμε ότι βιώνοντας τις παραπάνω αρχές πετυχαίνουμε να μάθουμε Aikido και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Τα ψυχικά χαρακτηριστικά που καλλιεργούνται πρέπει να γίνει κατανοητό στα παιδιά ότι υπάρχει κάποιος σοβαρότερος λόγος από το να μην ενοχλούν τους γονείς τους. Τα παιδιά αφομοιώνουν ότι πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι για να μάθουν, ήρεμοι για να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, πειθαρχημένοι για να ζουν άνετα σε ένα υγιές σύνολο που ακολουθεί τους ίδιους κανόνες συμπεριφοράς. Οι τεχνικές Aikido περιλαμβάνουν ακινητοποιήσεις και ρίψεις. Ο μαθητής εκπαιδεύεται σε δεκάδες διαφορετικές επιθέσεις καθώς και σε ταυτόχρονες επιθέσεις από τρία ή περισσότερα άτομα καθώς και τεχνικές από επιθέσεις με τα όπλα του Aikido (Bokken-ξύλινο σπαθί, Jo- ξύλινο κοντάρι, Tanto-ξύλινο μαχαίρι).

Το τελευταίο στάδιο είναι το παιχνίδι. Η επιλογή των παιχνιδιών έχει γίνει με σκοπό τα παιδιά να εκτονώνονται μαθαίνοντας τα προηγούμενα δυο στάδια. Κάθε παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων οι οποίες είναι χρήσιμες για το Aikido.


Βαθμίδες και εξετάσεις

Δυο φορές το χρόνο έχουμε εξετάσεις οι οποίες διεξάγονται στη σχολή μας. Οι εξετάσεις λαμβάνουν μέρος συνήθως τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο.

Στόχος κάθε παιδιού είναι να προχωρήσει στην επόμενη βαθμίδα (Kyu). Το παιδικό Aikido αποτελείται από δέκα Kyu ξεκινώντας από το δέκατο Kyu και πηγαίνοντας προς το πρώτο το οποίο αντιστοιχεί στο 4ο Κyu των ενηλίκων.

Μετά το 1ο παιδικό Kyu, μπορεί να συνεχίσει στο τμήμα ενηλίκων και να ξεκινήσει την προετοιμασία για το 3ο Kyu (ενηλίκων).

Μισή κίτρινη ζώνη 10ο Kyu
Κίτρινη ζώνη 9ο Kyu
Πορτοκαλί ζώνη 8ο Kyu
Κόκκινη ζώνη 7ο Kyu
Πράσινη ζώνη 6ο Kyu
Μισή μπλε ζώνη 5ο Kyu
Μπλε ζώνη 4ο Kyu
Μισή μοβ ζώνη 3ο Kyu
Μοβ ζώνη 2ο Kyu
Καφέ ζώνη 1ο Kyu

Εθιμοτυπικό

Στο μάθημα Aikido όλοι οι μαθητές εισέρχονται με στολές. Χρησιμοποιούμε τις λευκές στολές του Judo. Επιπλέον από τα αποδυτήρια μέχρι να μπούμε στον κυρίως χώρο του Ντότζο που ονομάζεται Τατάμι χρησιμοποιούμε σαγιονάρες. Το Τατάμι είναι κατασκευασμένο με υλικά τα οποία απορροφούν κραδασμούς κάνοντας το απόλυτα ασφαλές για νέους μαθητές.


Γνωρίστε τη σχολή μας και το Aikido χωρίς κόστος

Σαν θεατής, μπορείτε να παρακολουθήσετε όσα μαθήματα θέλετε για να σχηματίσετε την άποψη σας για το Aikido. Σας προτείνουμε όμως να αφήσετε το παιδί σας να πάρει μέρος σαν μαθητής. Χωρίς κανένα κόστος μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι και μια εβδομάδα. Ο χρόνος είναι επαρκής για να διαπιστώσει αν του ταιριάζει σαν πολεμική τέχνη.

Θα χρειαστεί μια αθλητική φόρμα και ένα λευκό κοντομάνικο μπλουζάκι. Αφού βγάλει τα παπούτσια του μέσα στα αποδυτήρια, θα κυκλοφορεί ξυπόλητο για αυτό μπορείτε να φέρετε και ένα ζευγάρι καθαρές σαγιονάρες. Φροντίστε να έρθετε τουλάχιστον είκοσι λεπτά νωρίτερα για να πάρετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εθιμοτυπικό που υπάρχει μέσα στο χώρο.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία εγγραφής





Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.