Παιδικό - Εφηβικό Aikido


Το Aikido είναι μια σύγχρονη πολεμική τέχνη με διαφορετικές προσεγγίσεις εκμάθησης στον τομέα του παιδικού τμήματος. Η σχολή μας ακολουθεί μια κατεύθυνση επικεντρωμένη στην ανάπτυξη σωματικών και ψυχικών χαρακτηριστικών τα οποία θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα το παιδί να κατανοήσει τις βασικές αρχές του Aikido και ταυτόχρονα να έχει αναπτύξει το σώμα του έτσι ώστε κάθε τεχνική να παράγεται αυθόρμητα. Για να το καταφέρουμε αυτό χωρίζουμε το μάθημα σε τρία στάδια.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την εκγύμναση. Εκεί γίνεται το ζέσταμα, η ενδυνάμωση, οι διατάσεις και οι προασκήσεις Aikido.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τεχνικές Aikido δίνοντας έμφαση στις βασικές αρχές του Aikido, παράλληλα εξηγούμε το εθιμοτυπικό και τους τρόπο συμπεριφοράς μέσα και έξω από το Dojo. Δεν επιβάλουμε πειθαρχία, σεβασμό και ταπεινότητα αλλά διδάσκουμε ότι βιώνοντας τις παραπάνω αρχές πετυχαίνουμε να μάθουμε Aikido και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Τα ψυχικά χαρακτηριστικά που καλλιεργούνται πρέπει να γίνει κατανοητό στα παιδιά ότι υπάρχει κάποιος σοβαρότερος λόγος από το να μην ενοχλούν τους γονείς τους. Τα παιδιά αφομοιώνουν ότι πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι για να μάθουν, ήρεμοι για να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, πειθαρχημένοι για να ζουν άνετα σε ένα υγιές σύνολο που ακολουθεί τους ίδιους κανόνες συμπεριφοράς. Οι τεχνικές Aikido περιλαμβάνουν ακινητοποιήσεις και ρίψεις. Ο μαθητής εκπαιδεύεται σε δεκάδες διαφορετικές επιθέσεις καθώς και σε ταυτόχρονες επιθέσεις από τρία ή περισσότερα άτομα καθώς και τεχνικές από επιθέσεις με τα όπλα του Aikido (Bokken-ξύλινο σπαθί, Jo- ξύλινο κοντάρι, Tanto-ξύλινο μαχαίρι).

Το τελευταίο στάδιο είναι το παιχνίδι. Η επιλογή των παιχνιδιών έχει γίνει με σκοπό τα παιδιά να εκτονώνονται μαθαίνοντας τα προηγούμενα δυο στάδια. Κάθε παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων οι οποίες είναι χρήσιμες για το Aikido.

Δυο φορές το χρόνο έχουμε εξετάσεις οι οποίες διεξάγονται στη σχολή μας. Στόχος κάθε παιδιού είναι να προχωρήσει στην επόμενη βαθμίδα (Kyu). Το παιδικό Aikido αποτελείται από δέκα Kyu ξεκινώντας από το δέκατο Kyu και πηγαίνοντας προς το πρώτο το οποίο αντιστοιχεί στο 4ο Κyu των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει ότι μετά το πρώτο παιδικό Kyu μπορεί να συνεχίσει για το 3ο Kyu ενηλίκων.

Στο μάθημα Aikido όλοι οι μαθητές εισέρχονται με στολές. Χρησιμοποιούμε τις λευκές στολές του Judo. Επιπλέον από τα αποδυτήρια μέχρι να μπούμε στον κυρίως χώρο του Ντότζο που ονομάζεται Τατάμι χρησιμοποιούμε σαγιονάρες. Το Τατάμι είναι κατασκευασμένο με υλικά τα οποία απορροφούν κραδασμούς κάνοντας το απόλυτα ασφαλές για νέους μαθητές.

Για κάθε νέο μέλος η πρώτη εβδομάδα γνωριμίας είναι δωρεάν.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη μικρού ή μεγάλου μέλους στη σχολή μας είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης η οποία να πιστοποιεί την ικανότητα του μέλους για άθληση.