Αρχάριοι


Μπορεί να με βοηθήσει το Aikido σε μια πραγματική κατάσταση που κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα;
Η χρησιμότητα του Aikido σε μια τέτοια κατάσταση είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει μια συμπλοκή δεν θα είναι υπέρ σας. Η χρησιμοποίηση του Aikido σαν τρόπος υπεράσπισης της ακεραιότητας σας είναι συνήθως υπεύθυνος για πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.


Χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, σε πολεμικές τέχνες, για να ενταχθώ ευκολότερα στο Aikido;
Δε χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία. Αντιθέτως εμπειρικά έχουμε διαπιστώσει ότι προηγούμενη εμπειρία σε άλλη πολεμική τέχνη προκαλεί σύγχυση.


Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω Aikido;
Οι ηλικίες ξεκινούν από 7 (παιδικό τμήμα) έως 50 χρονών. Σε πιο μεγάλες ηλικίες μπορεί να γίνει εκμάθηση με ιδιαίτερα μαθήματα. Σε όλες τις ηλικίες απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, ειδικά σε άτομα άνω των 40 απαιτείται από καρδιολόγο.


Τι φοράμε στο μάθημα;
Φοράμε άσπρη στολή με άσπρη ζώνη (οι γυναίκες μπορούν να φορούν και άσπρη φανέλα) η οποία ονομάζεται Keiko gi και είναι παρόμοια με τη στολή Judo. Για να την προμηθευτείτε μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή να την παραγγείλουμε εμείς για εσάς. Όταν θα φθάσετε στη μαύρη ζώνη τότε στην ενδυμασία σας προστίθεται ένα μαύρο παντελόνι με φαρδιά μπατζάκια που ονομάζεται Hakama. Είναι η επίσημη ενδυμασία για όλες τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες.
Απαγορεύονται:

  • πολύχρωμα μπλουζάκια μέσα από το Keiko gi.
  • σκουλαρίκια, βραχιόλια, ρολόγια, δαχτυλίδια.
  • κάλτσες (εκτός από περιπτώσεις μόλυνσης ή τραυματισμού)
  • βαμμένα ή μεγάλα νύχια.

Πάντοτε χρησιμοποιούμε παντόφλες τις οποίες φέρουμε μαζί μας από τα αποδυτήρια μέχρι το χώρο προπόνησης (Tatami). Εάν ιδρώνουμε πολύ, μπορούμε να έχουμε μαζί μας μια μικρή πετσέτα.


Τι περιλαμβάνει μια συνηθισμένη προπόνηση Aikido;
Στη σχολή μας ξεκινάμε με ελαφρές διατάσεις για όλο το σώμα. Στη συνέχεια περνάμε στη κυρίως προπόνηση η οποία αποτελείται από προ- ασκήσεις και τεχνικές. Κύριο χαρακτηριστικό των τεχνικών Aikido είναι οι ακινητοποιήσεις και οι ρίψεις(Tori) καθώς η εκμάθηση του σωστού τρόπου επίθεσης και αποφυγής (Uke). Κάθε Σάββατο το μάθημα περιλαμβάνει εκμάθηση των όπλων του Aikido (Bokken, Jo, Tanto, Ξύλινο σπαθί, κοντάρι, μαχαίρι αντίστοιχα). Το τέλος του μαθήματος περιλαμβάνει διατατικές ή αναπνευστικές ασκήσεις (Ki- Breathing, Ki-Meditation).


Πόσες βαθμίδες υπάρχουν μέχρι τη μαύρη ζώνη;
Στη σχολή μας υπάρχουν 7 βαθμίδες (Kyu) μέχρι τη μαύρη ζώνη. Στη πρώτη σας εξέταση (αν επιθυμείτε συμμετέχετε σε εξετάσεις) εξετάζεστε για 7th Kyu, η επόμενη εξέταση είναι σε 6 μήνες. Στις μεγάλες βαθμίδες 2nd, 1st Kyu κάθε εξέταση απέχει τουλάχιστον 9 μήνες προπόνησης, ταυτόχρονα υποχρεωτική είναι η παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργανώνει η οργάνωση μας για αυτές τις βαθμίδες Hellenic Aikido Aikikai. www.budoarts.gr. Η περίοδος προετοιμασίας για τη μαύρη ζώνη διαρκεί ένα έτος.


Πόσες φορές την εβδομάδα μπορώ να έρχομαι;
Τρεις φορές την εβδομάδα είναι ικανοποιητικά το πρώτο χρόνο. Στη σχολή μας έχουμε καθιερώσει την Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο να είναι μέρες εισαγωγικών μαθημάτων. Από το δεύτερο έτος και αφού επιθυμείτε να εντρυφήσετε στο Aikido χρειάζονται σίγουρα τέσσερα μαθήματα.


Ξεκίνησα και αισθάνομαι άσχημα γιατί νοιώθω ότι “τραβάω πίσω” τους παλιούς μαθητές.
Σε κάθε ζευγάρι που κάνει Aikido υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας με ανταλλαγή γνώσης. Ο παλιός μαθητής μαθαίνει να σου εξηγεί πως γίνεται σωστά μια τεχνική και εσύ μαθαίνεις τη τεχνική. Και οι δυο αποκομίζετε οφέλη απλά δε μπορείς στην αρχή να αντιληφθείς το όφελος του παλιότερου συναθλητή σου. Επιπλέον πρέπει να ξέρεις ότι και εσύ σε λίγα χρόνια θα κάνεις το ίδιο με αυτόν.


Υπάρχουν αγώνες στο Aikido;
Δεν υπάρχουν αγώνες. Οι λόγοι είναι δυο. Πρώτον τα χαρακτηριστικά της τέχνης καθιστούν τη διεξαγωγή αγώνων καταστροφική για τους αγωνιζόμενους. Δεύτερον σαν τέχνη που σέβεται τα ιαπωνικά ιδεώδη δε διεξάγει αγώνες θεωρώντας ανούσιο να υπάρχει διαβάθμιση πέρα των βαθμίδων (kyu,Dan). Στη τέχνη υπάρχει το στοιχείο της καλαισθησίας, άρα δε μιλάμε μόνο για αποτελεσματικότητα αλλά και για ομορφιά η οποία είναι υποκειμενική.Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.