Συμβουλές για την εκμάθηση μιας πολεμικής τέχνης
06/01/2008 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.
Πριν από λίγα χρόνια έφτιαξα στη σχολή μου ένα μικρό κατάλογο με χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθούσαν τους μαθητές μου να αντιληφθούν γρηγορότερα τη φύση του Aikido. Κοιτώντας σήμερα τον ίδιο κατάλογο συνειδητοποιώ ότι ο ίδιος (προσθέτοντας κάθε εκπαιδευτής ίσως κάποια δικιά του συμβουλή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πολεμικές τέχνες.
Μην προσπαθείτε να βρείτε κοινά στοιχεία με άλλη πολεμική τέχνη που έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι όσο μικρότερη επαφή είχατε πριν την ενασχόληση σας με τις πολεμικές τέχνες τόσο το καλύτερο. Πολλές φορές το μυαλό μπλοκάρει και αδυνατεί να δώσει τη σωστή εντολή για κίνηση, αυτό τις περισσότερες φορές συμβαίνει γιατί έρχονται στην επιφάνεια μνήμες κινήσεων από άλλη πολεμική τέχνη που έχετε κάνει και μπλέκονται με την τωρινή. ΑΔΕΙΑΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΩΡΑ.
Μην αγχώνεστε προσπαθώντας να μάθετε σε μια μέρα ότι οι άλλοι ξέρουν μέσα από χρόνια προπόνησης. Υπεύθυνος για τη μάθηση σας είναι ο εκπαιδευτής σας εκείνος θα σας πει τι ακριβώς πρέπει να ξέρετε. Βλέπω πολλούς νέους μαθητές οι οποίοι στο τέλος του μαθήματος ρωτούν τους πιο προχωρημένους να τους δείξουν πολύπλοκες τεχνικές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτός ο μαθητής θα έχει καταφέρει δυο πράγματα, πρώτον θα μπλοκάρει από την πολυπλοκότητα της άσκησης και δεύτερον δεν θα έχει αξιοποιήσει σωστά το χρόνο που του αφιέρωσε ο παλαιότερος συνασκούμενος. Θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει βοήθεια σε ότι του είπε ο εκπαιδευτής να μάθει. Φανταστείτε ότι είστε στη πρώτη δημοτικού και ζητάτε να σας δείξουν εξισώσεις.
Κάντε συχνές επαναλήψεις. Ένας πολύ καλός τρόπος εκμάθησης είναι να γράφετε όσα μάθατε σήμερα. Εάν αυτό σας παίρνει χρόνο τότε κάντε το προφορικά μετά το τέλος της προπόνησης και κατά τη διάρκεια της μέρας σε μια στιγμή που δεν θα είστε απασχολημένοι.
Δημιουργείστε γενικεύσεις και ομαδοποιήσεις. Κάντε ομάδες με τις τεχνικές που ξέρετε, με τα μπλοκ και με τα χτυπήματα. Γράφτε τα βήματα που κάνετε σε μια τεχνική και προσπαθήστε να βρείτε και σε ποιες άλλες τεχνικές εφαρμόζονται τα ίδια βήματα. Γράφτε ένα χτύπημα και προσπαθήστε να θυμηθείτε σε ποιο κατα ή πουμσε εμφανίζεται.
Αν φοβάστε να εκτελέσετε κάτι που σας έχει ζητηθεί αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ακόμα έτοιμοι να το κάνετε. Αφήστε όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να το παρακολουθήσετε τόσες φορές που να σας φάνει εύκολο, μετά ζητείστε τη βοήθεια του εκπαιδευτή για να σας δείξει άλλη μια φορά το σωστό τρόπο. Κανένας δεν σας πιέζει να κάνετε κάτι σήμερα και όποιος το κάνει δεν έχει μαθητές. Είναι μεγάλο λάθος του δασκάλου να βλέπει όλη την τάξη σαν ένα μαθητή και να κάνει μάθημα μόνο για εκείνον. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρόνο και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε.
Ο εγωισμός γίνεται φραγμός της μάθησης. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του μαθήματος μπορεί να αισθάνεστε αμήχανα γιατί αδυνατείτε να συμβαδίσετε με τους υπόλοιπους είτε γιατί είναι περισσότερο προχωρημένοι είτε γιατί έρχονται για προπόνηση συχνότερα. Είναι λοιπόν απόλυτα σωστό να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου παλαιότερου μαθητή Όσο σκληρό και αν είναι η κοινωνική διαστρωμάτωση δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο μέσα στη σχολή. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ατόμου όπου γνωρίζει περισσότερα από εσάς και οποίος μπορεί να είναι ο τελευταίος υπάλληλος σας. Με την ίδια θέληση θα βοηθήσουν και οι δυο τον δάσκαλο να καθαρίσει τη σχολή και με την ίδια χαρά ο δάσκαλος θα μεταφέρει και στους δυο τη γνώση.
Εάν φοβάστε να απαρνηθείτε για λίγη ώρα το κύρος σας και την κοινωνική σας καταξίωση τότε είναι καλύτερα να μην ξεκινήσετε κάποια πολεμική τέχνη γιατί ένας από τους κύριους στόχους όλων των τεχνών, πολεμικών και μη, είναι η απομάκρυνση του "εγώ".
Κάθε τεχνική, χτύπημα, μπλοκ έχει και όνομα, κάθε φορά που εκτελείται πρέπει να ονομάζεται. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνεται από μέσα σας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κάθε ενέργειας. Όταν ξεχνάτε κάποιο όνομα ρωτήστε τον εκπαιδευτή ή κάποιο παλιότερο συμμαθητή σας. Ίσως να είναι βαρετό και κουραστικό αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την απομνημόνευση ονομάτων που σε άλλους ακούγονται "κινέζικα".
Όσο συχνότερα εξασκείστε τόσο καλύτερα μαθαίνετε. Η πολεμική τέχνη απαιτεί από το σώμα κάποιους αυτοματισμούς δηλαδή αυθόρμητες αντιδράσεις χωρίς την παρεμβολή της βούλησης. Ένα απλό παράδειγμα τέτοιας κίνησης είναι όταν πετάμε ένα μήλο στον αέρα. Η κίνηση που κάνουμε για να το πιάσουμε είναι η αρμονία που επιδιώκουν όλες οι πολεμικές τέχνες από το σώμα μας. Απ’ αυτό γίνεται κατανοητό ότι απαιτούνται πολλές ώρες προπόνησης για να επιτευχθεί ένας τέτοιος σκοπός.
Διαβάστε βιβλία, ενημερωθείτε από το διαδύκτιο. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις πάνω στη πολεμική σας τέχνη είναι καλοδεχούμενο. Ο ιδρυτής του Aikido έλεγε ότι για να μπορέσεις να καταλάβεις την τέχνη του πρέπει να έχεις κυκλική γνώση, το ίδιο ισχύει σε όλες τις τέχνες.
Σήμερα όμως υπάρχει ο κίνδυνος της σύγχυσης. ειδικότερα από το διαδύκτιο γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο κάθε τι που πέφτει στην αντίληψη μας και μας κινεί κάποιες υποψίες όσον αφορά την εγκυρότητα του να ενημερώνουμε τον εκπαιδευτή μας.
Η πολεμική τέχνη βοηθά μακροχρόνια στο να δούμε τον εαυτό μας κατάματα. Μην πηγαίνετε για προπόνηση με σκοπό να ξεπεράσετε τα καθημερινά σας προβλήματα γιατί στην ουσία αυτό που καταφέρνετε είναι να τα κουκουλώνεται με ένα βαρύ σεντόνι που ονομάζεται σωματική κούραση. Μέσα από χρόνια συνεχούς και σκληρής προπόνησης θα καταλάβετε ότι την καθημερινότητα δεν την μισείτε αλλά την αγαπάτε και θέλετε να βιώνετε ολοκληρωτικά το κάθε της λεπτό. Η τέχνη μετά από χρόνια γίνεται ο καθρέφτης του εαυτού μας και μέσα από αυτήν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ελάττωμα μας και να το βελτιώσουμε.
Κάντε την πολεμική σας τέχνη με την άσχημη πλευρά του εαυτού σας, αυτός είναι ο σκληρότερος αντίπαλος.
Επόμενο άρθρο
03/02/2008
Η θρησκευτικότητα των πολεμικών τεχνών
Προηγούμενο άρθρο
08/10/2007
Οσφυαλγία και πολεμικές τέχνες
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.