Το αλκοόλ στις πολεμικές τέχνες


25/02/2013 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.


Το αλκοόλ είναι από τις μάστιγες της εποχής μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι κάθε οικονομική κρίση έχει σαν συνέπεια την κοινωνική εξαθλίωση, αυτό με τη σειρά του γεννά μια σειρά από προβλήματα, ένα εκ των οποίων η κατανάλωση αλκοόλ και ο αλκοολισμός.

Στις πολεμικές τέχνες το αλκοόλ εμφανίζεται εξ αρχής σαν ένας τρόπος σωματικής χαλάρωσης μετά από έντονες προπονήσεις. Στο παρελθόν υπήρχαν δάσκαλοι οι οποίοι, με τη συμπεριφορά τους προέτρεπαν τους μαθητές να πιούν σαν μια συμβολική κίνηση ένταξης στην ομάδα.

Ακόμα και το σύνολο των παλιών ταινιών πολεμικών τεχνών παρουσίαζε τους γέρους δάσκαλους συχνά αλκοολικούς.

Στη σύγχρονη πλέον προπονητική το αλκοόλ (Αιθανόλη) θεωρείται καταστρεπτικό. Οι σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει τις καταστρεπτικές συνέπειες στην άθληση. Το γεγονός ότι οι πολεμικές τέχνες είναι σωματικά και εγκεφαλικά εξίσου απαιτητικές κάνουν τη χρήση αιθανόλης καταστροφική.

Ας δούμε συνοπτικά τις συνέπειες της αιθανόλης στον αθλητισμό.

Τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι 2-3 μπύρες ημερησίως για ένα διάστημα τριών εβδομάδων προκαλούν πτώση της τεστοστερόνης (ορμόνη η οποία σχετίζεται με τη δημιουργία των ανδρικών χαρακτηριστικών) μέχρι 6,8%. Αυτό σημαίνει μείωση της σύνθεσης μυϊκής μάζας. Σε προχωρημένες περιπτώσεις αλκοολισμού εμφανίζεται απώλεια μυϊκής μάζας και η ασθένεια "αλκοολική μυοπάθεια".

Το αλκοόλ εμποδίζει τη διάσπαση του λίπους. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορεί να κάνετε μια δίαιτα και να έχει αποτέλεσμα στα κιλά της ζυγαριάς, παρόλα αυτά να παραμένετε λιποβαρής. Η αδυναμία διάσπασης λίπους και η συγκέντρωση σε διάφορα όργανα τα οποία προσπαθούν ανεπιτυχώς να το διασπάσουν δημιουργεί μια σειρά επιπλοκών. Το όργανο που προσβάλλεται συνήθως είναι το ήπαρ (συκώτι).

Οι θερμίδες που αποδίδει το αλκοόλ είναι 7/γραμμάριο. Ταυτόχρονα αυτές οι θερμίδες θεωρούνται "κενές" γιατί δε διαθέτουν κανένα θρεπτικό στοιχείο και επίσης εμποδίζουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων.

Το αλκοόλ προκαλεί μείωση της αερόβιας ικανότητας. Με αποτέλεσμα της φυσικής κατάστασης.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, προβλήματα στη θερμορύθμιση και υπογλυκαιμία.

Προκαλεί αύξηση των ορίων του πόνου. Αυτό, όσο και αν φαίνεται περίεργο, στη προπόνηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς τραυματισμούς. Ο εγκέφαλος θέτει όρια πάνω από τα οποία επέρχεται τραυματισμός. Ο πόνος είναι το σημάδι εκείνο όπου μας δείχνει που και πότε πρέπει να σταματήσουμε.

Διαταράσσει βασικές εγκεφαλικές λειτουργίες όπως ισορροπία, προσανατολισμός, αδυναμία συγκέντρωσης, ταχεία λήψη απόφασης, μυϊκή συναρμογή, αντίληψη ταχύτητας, εξασθένηση της μνήμης. Αυτά είναι και ο σημαντικότερος λόγος που δεν πρέπει να οδηγούμε έχοντας καταναλώσει έστω και ελάχιστο αλκοόλ.

Αυτοάμυνα και αλκοόλ

Σαν πολεμοτεχνίτες θα πρέπει να αναγνωρίζουμε κάποιες εικόνες, όπως του μεθυσμένου και να πράττουμε ανάλογα. Επιπλέον θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε το κίνδυνο από απόσταση. Για παράδειγμα μια παρέα αντρών που φωνάζει ή μαλώνει έξω από ένα κέντρο διασκέδασης αργά τη νύχτα είναι μια εικόνα η οποία θα πρέπει να μας οδηγεί σε αλλαγή κατεύθυνσης. Μη σκέφτεστε εγωιστικά και υπερήφανα. Αν βρίσκεστε σε ένα μαγαζί και πέσει λίγο ποτό στο πουκάμισο σας δε χάλασε ο κόσμος. Όταν έρθετε σε επαφή με ένα μεθυσμένο προσπαθήστε να είστε ήρεμος μιλώντας αργά, χωρίς να έχετε οπτική ή σωματική επαφή και προπαντός μην έχετε πιεί.

Ένας μεθυσμένος δεν έχει ηθικές αναστολές καθώς και αντίληψη συνεπειών των πράξεων του. Αυτό σε συνδυασμό με τη ψυχική πυροδότηση όλου του περίγυρου κάνει το κλίμα επικίνδυνο. Το αλκοόλ ενισχύει την αυτοπεποίθηση πράγμα που κάνει το μεθυσμένο να πιστεύει ότι είναι δυνατός και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση. Σωματικά λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα το όριο του πόνου έχει αυξηθεί, αυτό σημαίνει ότι μπορεί εσείς να έχετε μάθει στη προπόνηση να προκαλείτε πόνο και ο συναθλητής σας να σταματά αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση με ένα εξαρθρωμένο χέρι και μια σπασμένη μύτη να συνεχίζει να σας επιτίθεται. Ευτυχώς ένας μεθυσμένος έχει αρκετά μειονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτείτε. Το πρώτο είναι η έλλειψη ισορροπίας, ένα σπρώξιμο πολλές φορές είναι αρκετό να τον εκτρέψει και να κερδίσετε τον απαιτούμενο χρόνο να φύγετε. Το δεύτερο είναι απουσία προσανατολισμού, ταχύτητας και απόστασης. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές δε μπορεί να αποφύγει το χτύπημα σας, επιπροσθέτως η διαρκής κίνηση του δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα συγκέντρωσης στο στόχο. Βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης σας θα πρέπει να είναι και ο έλεγχος της κατάστασης γύρω από το μεθυσμένο. Το γεγονός ότι έχει εκδηλωθεί ένας δε σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός της παρέας που είναι μεθυσμένος. Ότι και αν έχετε διδαχθεί στη πολεμική τέχνη που κάνετε θα πρέπει να το εφαρμόσετε με μοναδικό στόχο τη γρήγορη διαφυγή σας.

Αλκοολισμός και πολεμική τέχνη

Ο όρος, ιατρικά, αναφέρετε στη δηλητηρίαση που προκαλεί η χρήση του αλκοόλ. Με τη σειρά της χωρίζεται σε οξεία και χρόνια φάση. Ωστόσο στις μέρες μας με τον όρο Αλκοολισμός εννοούμε όλες τις δυσμενείς ψυχικές, σωματικές, κοινωνικές μεταβολές οι οποίες προκαλούνται με τη χρήση του αλκοόλ.

Οι αιτίες που οδηγούν κάποιον είναι συνήθως περισσότερες από όσες νομίζει και ο ίδιος. Το μεγαλύτερο συνήθως πρόβλημα είναι η αποδοχή του προβλήματος. Εκεί εμφανίζεται η πρώτη συμβολή της πολεμικής τέχνης.

Οι σωματικές απαιτήσεις της φέρνουν τον αλκοολικό αντιμέτωπο με τη σωματική εξασθένηση που έχει προέλθει από το αλκοόλ. Η φυσική κατάσταση και άλλες περίπλοκες απαιτήσεις που έχουν όλες οι πολεμικές τέχνες του παρουσιάζουν ότι δεν είναι τόσο εύρωστος όσο νομίζει. Η πειθαρχία που χρειάζεται στο μάθημα γίνεται με τον καιρό αντιληπτό ότι χρειάζεται και στη ζωή και εκεί δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Η κοινωνικότητα που δημιουργείται μεταξύ των συναθλούμενων τον αφήνει αδιάφορο.

Όλα αυτά του φανερώνουν ένα πρόβλημα που μέχρι τώρα μπορεί να έκρυβε και από τον εαυτό του. Η λύση βρίσκεται μπροστά του και είναι η ίδια η πολεμική τέχνη. Στο ίδιο μέρος που αντιλήφθηκε το πρόβλημα βρίσκεται η λύση και μένει πλέον σε εκείνον η επιλογή, παραίτηση ή μάχη;

Η πολεμική τέχνη εμφανίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής έτσι έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό σε όλα τα πιθανά σημεία εμφάνισης. Σε συνδυασμό με ένα θεραπευτικό πρόγραμμα είναι η σύγχρονη λύση. Φυσικά δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πριν τη εγγραφή σε μια σχολή τις ιατρικές εξετάσεις. Ένας οργανισμός καταπονημένος από αλκοόλ είναι πολύ ευάλωτος σε ασθένειες και ατυχήματα.

Τελειώνοντας θα πρέπει να πούμε ότι το αλκοόλ είναι το χειρότερο ναρκωτικό. Οι αλκοολικοί εμφανίζουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και στους χώρους τους τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Οι συνέπειες στην ατομική υγεία και στη κοινωνία είναι τεράστιες.

Παλαιότερα το αλκοόλ στη πολεμική τέχνη συνόδευε τους δασκάλους που έχουν αφήσει τη τέχνη και τους έχει αφήσει και εκείνη. Στις μέρες μας όμως συνοδεύει δασκάλους μεγάλου βεληνεκούς οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε σεμινάρια ανά τον κόσμο και προσβάλουν τη τέχνη, τους μαθητές και τους εαυτούς τους. Θεωρώ ότι κάθε ομοσπονδία θα πρέπει να δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στο ζήτημα συμμορφώνοντας τους αναγνωρισμένους δασκάλους της όταν εκείνοι υποπέσουν σε τέτοιες καταστάσεις ή και να τους αποσύρει. Ωστόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης θα πρέπει να γνωρίζουμε αν κάποιος μαθητής μας είναι αλκοολικός για να τον βοηθήσουμε να ξεπερνά τα εμπόδια που εμφανίζονται σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Μέσα από την εκπαίδευση πρέπει ο δάσκαλος να εμφυσήσει στο μαθητή την όρεξη για ζωή με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά. Ο Ιδρυτής του Aikido Morihei Ueshiba συχνά έλεγε.

"Η πιο ένδοξη νίκη είναι του εαυτού σου. Νίκη εδώ και τώρα"

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.