Τρέξιμο - Μέρος δεύτερο
07/05/2015 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.
Τελειώνοντας την ιστορία του τρεξίματος (Μέρος α’) ξέρω ότι κέντρισα τη προσοχή σας αλλά δε σας έπεισα να ξεκινήσετε. Οι περισσότεροι έχετε ξεκινήσει στο παρελθόν αλλά σταματήσατε δικαιολογώντας τον εαυτό σας ότι διακόψατε.
Ξεκινήστε αργά. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν σταματήσει είναι ο λάθος τρόπος εισαγωγής στο τρέξιμο. Πρώτα ξεκινάμε με περπάτημα. Διαλέξτε μια όμορφη διαδρομή σε ένα κοντινό πάρκο και περπατήστε με χαμηλή ταχύτητα. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε εξωτερικό περιβάλλον για να έχετε εναλλαγές στις εικόνες.
Όσο περνούν οι μέρες δοκιμάστε να επιταχύνετε και να περάσετε στο δυναμικό περπάτημα. Πρέπει να μείνετε αρκετό χρόνο σε μεγάλη ταχύτητα βάδισης αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση. Δοκιμάστε μικρές κλίσεις κατά τη διάρκεια της απόστασης. Αν είστε υπέρβαρος θα πρέπει να μείνετε στο περπάτημα μέχρι να χάσετε ένα εύλογο αριθμό κιλών. Μην αγχώνεστε αν έχετε μείνει στη βάδιση περισσότερο από 6 έως 8 μήνες. Στόχος σας θα πρέπει να είναι το γεγονός ότι κάνετε μια δραστηριότητα σε εξωτερικό περιβάλλον με εναλλαγές εικόνων. Ο συνδυασμός κίνησης και εναλλαγής τοπίου κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον σας. Όταν νοιώσετε ότι θέλετε να τρέξετε μπορείτε να το κάνετε για μικρό χρονικό διάστημα και ταχύτητα, κατόπιν επιστρέψτε στη βάδιση.
Με τη πάροδο των ημερών μεγαλώστε τα διαστήματα χαμηλού τρεξίματος. Μη φτάσετε ποτέ στα όρια σας γιατί έτσι δε "χτίζετε" φυσική κατάσταση αλλά "καίγεστε". Ελέγξτε το σώμα σας. Αν νοιώθετε κόπωση, διακοπή της αναπνοής, ταχυκαρδία, κακοδιαθεσία, σημαίνει ότι έπρεπε πολύ νωρίτερα να σταματήσετε.
Μην ανυπομονείτε να τρέξετε, σκοπός σας δεν είναι να τερματίσετε πρώτοι σε μαραθώνιο αλλά να βελτιώσετε την υγεία σας. Αν δεν έχετε χρόνο στη διάθεση σας επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας για αποστάσεις τις οποίες κάνατε με αυτοκίνητο. Έτσι συνδυάζετε το τρέξιμο με τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται ότι δεν έχουν χρόνο στη διάθεση τους για τρέξιμο. Γυρίζουν κουρασμένοι από την εργασία και προτιμούν να μείνουν σπίτι. Αν έχετε μια εργασία η οποία είναι καθιστική τότε αυτό που είναι κουρασμένο είναι το μυαλό σας. Φορέστε τα αθλητικά σας και βγείτε έξω.
Τρέξιμο για πρωτάρηδες
Ξεκινήστε με προθέρμανση. Μικρές διατάσεις ποδιών σε όλες τις επιμέρους αρθρώσεις (ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική) αρκούν. Κρατήστε το κεφάλι όρθιο και εστιάστε σε ένα μακρινό σημείο. Κρατήστε χαλαρούς τους ώμους και ελαφρώς λυγισμένους τους αγκώνες έτσι ώστε οι πήχεις σας να είναι λίγο πάνω από τη λεκάνη και όχι κοντά στο στήθος. Ο κορμός είναι ίσιος. Οι κινήσεις του κορμού και των χεριών είναι ελάχιστες. Τα γόνατα σας κοιτούν μπροστά και τα πέλματα ευθεία. Διατηρήστε χαμηλή ταχύτητα χωρίς αυξομειώσεις. Η πρώτη απόσταση που θα διανύσετε θα πρέπει να είναι ευθεία. Αποφύγετε τις κλίσεις του εδάφους καθώς και τις ορεινές διαδρομές. Αν έχετε κοντά σας στάδιο μπορείτε να ξεκινήσετε εκεί. Δεκαπέντε λεπτά τρεξίματος είναι καλά για το πρωτο διάστημα. Κάθε μήνα μπορείτε να προσθέτετε πέντε λεπτά. Τους πρώτους τρεις μήνες δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, αργότερα μπορεί να φτάσουν τις τρεις και σε μερικές περιπτώσεις τις τέσσερις προπονήσεις (αθλητές χαμηλού βάρους σε αγωνιστική κατάσταση). Η ταχύτητα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι παλμοί σας να είναι χαμηλοί.
Τρέξιμο και πολεμική τέχνη
Κύριο χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας κάθε πολεμικής τέχνης είναι η καλή φυσική κατάσταση. Όταν λέμε αυτό τον όρο εννοούμε την όσο δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή έργου (χρονική διάρκεια ή ένταση) με όσο το δυνατόν λιγότερους παλμούς. Ο καλύτερος τρόπος "χτισίματος φυσικής κατάστασης" είναι το τρέξιμο. Δε γνωρίζω καμία αθλητική δραστηριότητα η οποία δε χρειάζεται τρέξιμο σαν συνοδό εξάσκηση.
Επιπλέον το τρέξιμο προάγει άμεσα το αίσθημα ικανοποίησης ενός δύσκολου, για τα προσωπικά μας δεδομένα, στόχου. Η χαρά της επίτευξης ενδυναμώνει το χαρακτήρα. Στους χώρους των πολεμικών τεχνών υπάρχει η φιλοσοφία ότι η σωματική καταπόνηση (σκληραγώγηση) αναπτύσσει πνευματική οξυδέρκεια.
Σημαντικό κομμάτι της σωματικής αγωγής πετυχαίνεται διαμέσου του τρεξίματος. Όταν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις πχ μαραθώνιο δίνεις μια τεράστια μάχη με τον εαυτό σου. Τα πρώτα 3-5 χιλιόμετρα ακόμα και για ένα μαραθωνοδρόμο είναι κουραστικά. Το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί και αντιδρά δημιουργώντας αισθήματα άρνησης της δραστηριότητας. Όταν συνεχίσεις έχεις νικήσει το πρώτο σου αντίπαλο και σε λίγο αρχίζεις να αισθάνεσαι όμορφα. Εκεί χρειάζεται προσοχή, αν επιταχύνεις θα κουραστείς γρήγορα και θα σταματήσεις. Πρέπει να μείνεις ταπεινός και να συνεχίσεις με ταχύτητα την οποία ελέγχεις. Τώρα το σώμα ακολουθεί το μυαλό. Εκεί που το μυαλό έχει μπει σε μια κατάσταση γαλήνης χρειάζεται προσοχή στις εξωτερικές συνθήκες. Λακκούβες, ανώμαλο οδόστρωμα, τυχόν εμπόδια θα πρέπει να διατηρούν τη εγρήγορση σου. Το τελευταίο εμπόδιο είναι η κόπωση. Αυτή τη φορά δεν είναι κατασκεύασμα του μυαλού σου αλλά πραγματική με όλη τη σημασία της λέξεως.
Φυσιολογικά για όλους εμάς τους κοινούς ανθρώπους είναι το σημείο που πρέπει να σταματήσεις. Αυτό είναι σε κάθε έναν διαφορετικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως για κάποιον πολύ καλά προπονημένο σε δρόμους αντοχής έρχεται στο 30ο χιλιόμετρο. Για ένα μαραθωνοδρόμο από εκείνο το σημείο ξεκινά η μάχη. Όπως λένε «Ο μαραθώνιος είναι δώδεκα χιλιόμετρα αγώνα με τριάντα χιλιόμετρα ζέσταμα». Ο εγκέφαλος επεξεργαζόμενος της πληροφορίες απ’ όλα τα ζωτικά όργανα και τις αρθρώσεις στέλνει μηνύματα παύσης στα πόδια για να διακόψει τη καταπόνηση. Η ψυχή όμως του αθλητή συνεχίζει σταματώντας εγκεφαλικά ερεθίσματα κινδύνου και αποτροπής τραυματισμών και τερματίζει. Αυτός ο αθλητής έχει νικήσει το μυαλό και το σώμα του. Δε νομίζεται ότι αυτό είναι πολεμική τέχνη;
Το τρέξιμο στις αγωνιστικές πολεμικές τέχνες χρησιμοποιείται κατά κόρον για τη μείωση σωματικού βάρους πριν τη ζύγιση σε ένα αγώνα. Βοηθά στη καύση του λίπους και τη μείωση του υποδόριου νερού το οποίο προσθέτει βάρος στον αθλητή. Σαν ζέσταμα στην αρχή της προπόνησης θεωρείται βασικό γιατί βοηθά στο νευρομυικό έλεγχο (συντονισμός χεριών-ποδιών), την ισορροπία και ταυτόχρονα δημιουργεί κίνηση σε πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα. Οι παραλλαγές του όπως τα πλάγια βήματα, πλάγια με διασταυρώσεις, ψηλά γόνατα, ψηλά φτέρνες, άλματα, προβολή και τόσες άλλες κάνουν το τρέξιμο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης.
Στα ψυχολογικά οφέλη θα πρέπει να αναφέρουμε τη μείωση του άγχους και του στρες, την αίσθηση υγείας, τη μείωση της πείνας, τη καλύτερη συγκέντρωση σε πνευματικές εργασίες.
Ύπαιθρος εναντίον διαδρόμου.
Δεν υπάρχει καμία διαφορά όσον αφορά τα οφέλη της άσκησης. Το τρέξιμο όμως σε εξωτερικό περιβάλλον συμβάλει 1ον στην εναλλαγή εικόνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περνά ο χρόνος ευκολότερα. 2ον Θεωρώ ότι οι καιρικές συνθήκες και όλες οι εξωτερικές μεταβολές βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι βγαίνουμε έξω με οτιδήποτε καιρό.
Αν πιστεύετε ότι η τελευταία θεωρία είναι πολύ δύσκολη για την εφαρμογή της ο διάδρομος είμαι μια εξαιρετική εναλλακτική. Βεβαιωθείτε ότι ο διάδρομος είναι σε λειτουργική κατάσταση και ξεκινήστε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ανεβαίνετε και κατεβαίνετε από αυτόν. Για λόγους σωστής χρήσης του διαδρόμου ανεβαίνουμε στον ιμάντα όταν η ταχύτητα έχει ανέβει 2-3 χιλιόμετρα/ώρα. Στο τέλος του τρεξίματος μένουμε επάνω στο διάδρομο 2 λεπτά για να μπορέσει ο εγκέφαλος να επαναφέρει τη σωστή λειτουργία του. Μη ξεχνάτε ότι στο διάδρομο περνάει ο δρόμος κάτω από τα πόδια σας ενώ στο ύπαιθρο το αντίθετο.
Χρήσιμες συμβουλές.
- Πάρτε απόφαση ότι πρέπει να ξεκινήσετε τρέξιμο.
- Φορέστε ένα απλό ζευγάρι παπούτσια, ένα σορτς και ένα μπλουζάκι και βγείτε έξω. Πανάκριβα παπούτσια για αθλητές με μικρό πρηνισμό, μπλουζάκια με ειδικές ίνες, και σορτς με υπέρ ελαστική επένδυση η γνώμη μου είναι ότι δε μπορούν να σας προσθέσουν ούτε ένα μέτρο στη τελική απόδοση. Στην αντίπερα όχθη μη βγείτε χωρίς μπλούζα.
- Πηγαίνετε τουαλέτα πριν βγείτε για τρέξιμο.
- Αν βγείτε και ζεσταίνεστε σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσετε και να βγάλετε μερικά ρούχα. Αν είναι χειμώνας πρέπει να ξέρετε ότι όσο τρέχετε θα ζεσταθείτε και τα πολλά, βαριά ρούχα θα δυσκολέψουν τη προσπάθεια.
- Αν τρέχετε σε στάδιο μπορείτε να έχετε πάνω σας συσκευή ήχου, αν τρέχετε σε δρόμο είναι τραγικό λάθος.
- Ένας παλμογράφος (φοριέται στο στήθος με ζώνη και επικοινωνεί με ειδικό ρολόι) μπορεί το πρώτο διάστημα να είναι χρήσιμος.
- Ξεκινήστε με λίγες διατάσεις σε όλα τα σημεία που παίρνουν μέρος στην άσκηση.
- Τα πρώτα τρία χιλιόμετρα είναι δύσκολα. Όταν το γνωρίζεις τα ξεπερνάς ευκολότερα.
- Βάλτε στόχους σε κάθε διαδρομή. Προσοχή, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε στόχος είναι μεγαλύτερη απόσταση, μπορεί για πολλές διαδρομές να είναι η διατήρηση ή μικρή αύξηση της ταχύτητας ή μια αλλαγή διαδρομής.
- Μην απογοητεύεστε αν πιστεύετε ότι κουραστήκατε νωρίς. Συνεχίστε και θα ανταμειφτείτε.
- Μικροενοχλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν από το τρέξιμο όπως συγκάματα, φουσκάλες δε πρέπει να σας ανησυχούν γιατί αντιμετωπίζονται εύκολα.
- Τέλος αν είστε πάνω από σαράντα, υπέρβαρος, καπνιστής, έχετε σοβαρό τραυματισμό (ακόμα και παλιότερο), θα πρέπει πρώτα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Καλή αρχή. Καλές διαδρομές.
Επόμενο άρθρο
20/06/2015
Φυσική κατάσταση στις πολεμικές τέχνες
Προηγούμενο άρθρο
07/04/2015
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.