Αυτοάμυνα σε επίθεση σκύλου
18/01/2015 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.
Ίσως ακούγεται παράξενο όμως η επίθεση σκύλου σε άνθρωπο είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη χώρα μας. Τα αναγραφόμενα ιδιόκτητα σκυλιά στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 100.000 και τα αδέσποτα 50.000. Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή επιθέσεων αλλά με βάση τα κρούσματα των νοσοκομείων υπολογίζονται κοντά στις 17.000 περιστατικά ετησίως. Όσο και αν ακούγεται παράξενο η πολεμική τέχνη οφείλει να δράσει σε μια τέτοια επίθεση. Η συχνότητα των συμπλοκών είναι τέτοια που πρέπει να μας ενεργοποιήσει. Το παρόν άρθρο δε σκοπεύει να καλύψει το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται σε μια επίθεση σκύλου ή σκύλων αλλά να δώσει το ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα.
Η επίθεση ή εκφοβισμός σκύλου σε άνθρωπο θεσπίζεται από νόμο που ορίζει αυστηρές ποινές στους ιδιοκτήτες σκύλων (δεσποζόμενα σκυλιά) με πρόστιμο και νομικές κυρώσεις (ποινικός κώδικας για πρόκληση σωματικής βλάβης) στον ιδιοκτήτη ή στο δήμο της εκάστοτε περιοχής αν πρόκειται για αδέσποτο. Επιπλέον το ζώο κατάσχεται από το Δήμο και θανατώνεται. Αν στην επίθεση υπάρχει παρών αστυνομικός έχει το δικαίωμα θανάτωσης του σκύλου επί τόπου. Η ιατρική παρακολούθηση μετά από μια επίθεση κρίνεται απαραίτητη ακόμη και για επιφανειακά τραύματα (αντιτετανικός ορός και αντιβίωση). Η Λύσσα είναι μια ασθένεια η οποία έχει σχεδόν εξαλειφθεί, έτσι δε κινδυνεύετε από τη συγκεκριμένη. Παλιότερα σε επιθέσεις ανθρώπων από λυσσασμένο σκυλί η άμεση διακομιδή του θύματος ήταν απαραίτητη. Στις μέρες σχεδόν όλα τα αδέσποτα εντοπίζονται και εμβολιάζονται.
Οι λόγοι για τους οποίους επιτίθεται ένας σκύλος είναι πολλοί. Για να προστατεύσει το χώρο του, το φαγητό του, τα μικρά μέλη της οικογένειας του, αν έχει προηγούμενες άσχημες εμπειρίες από ανθρώπινη κακομεταχείριση. Η στάση του είναι χαρακτηριστική. Αυτιά σηκωμένα, ουρά τεντωμένη ή ανάμεσα στα πόδια, γάβγισμα έντονο ή γρύλισμα, ανασηκωμένο το τρίχωμα του αυχένα με ελαφρά κύρτωση αυτού, τα ούλα ανασηκωμένα για να προβάλει τα δόντια.
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τη μάχη.
- Βηματίζω αργά προς τα πίσω.
- Δε γυρίζω τη πλάτη μου.
- Δε τρέχω, δε κάνω απότομες κινήσεις.
- Κοιτάζω χαμηλά και όχι στα μάτια του σκύλου.
Με αυτές τις κινήσεις δείχνουμε ότι δε σκοπεύουμε να απειλήσουμε κανένα δικαίωμα και υποχωρούμε. Το μεγαλύτερο ποσοστό σκύλων αντιλαμβάνεται τη σημασία των κινήσεων και διακόπτει την επίθεση. Αν και σε αυτή τη περίπτωση ο σκύλος συνεχίζει να έρχεται με απειλητική διάθεση προς το μέρος μας οι επιλογές είναι δυο.
Πρώτη αντίδραση. Γονατίζω, βάζω το κεφάλι μέσα στα γόνατα και με τα χέρια μου καλύπτω τον αυχένα μου. Είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν υπάρχει δάγκωμα η συμπλοκή θα λήξει άμεσα χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες.
Δεύτερη αντίδραση. Φωνάζω προσπαθώντας να τον ξαφνιάσω, πιάνω το λαιμό του και σφίγγοντας σηκώνω το σκύλο ψηλά.
Αυτές οι κινήσεις αποσυντονίζουν την επίθεση του σκύλου και δείχνουν ποιος είναι κυρίαρχος σε αυτή τη μάχη. Οι πιθανότητες επιτυχίας της τεχνικής είναι ελάχιστες. Το πιθανότερο είναι ο σοβαρός τραυματισμός σας. Έχετε πάντοτε κατά νου ότι ο σκύλος κυνηγά τη κίνηση.
Έχοντας το τελευταίο στο νου μας μπορούμε να αντιληφθούμε και τους λόγους για τις επιθέσεις σκύλων σε ποδηλάτες, δρομείς, μοτοσικλετιστές. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίο ατύχημα στη προσπάθεια σας να αποφύγετε το σκύλο με ελιγμούς ή επιτάχυνση. Ακινητοποιήστε το όχημα και απομακρυνθείτε από αυτό. Δηλώστε στο σκύλο ότι δε τον απειλείτε και εκείνος θα σταματήσει να σας ενοχλεί.
Ας έρθουμε τώρα στη περίπτωση ότι έχετε ήδη δαγκωθεί. Μη προσπαθήσετε να τραβήξετε το πόδι σας από το δάγκωμα. Αυτό θα επιδεινώσει το τραύμα και το πόνο. Αν είστε όρθιος το πιθανότερο δάγκωμα είναι στη γάμπα. Η σωστότερη κίνηση είναι να αφήσετε το βάρος του σώματος σας να κάτσει επάνω στο σκύλο. Αν πρόκειται για επίθεση από αγέλη σκύλων οι ενέργειες που ακολουθούμε είναι ίδιες όπως και με έναν. Σε μια αγέλη σκύλων η επίθεση γίνεται πρώτα από ένα μέλος της. Ο σκύλος "αρχηγός" θα αποφασίσει τη συνέχεια ή όχι της συμπλοκής (ποτέ δεν επιτίθεται πρώτος). Η σωστή αντίδραση στη πρώτη επίθεση σταματά την ομαδική.
Επίθεση σε μικρά παιδιά. Τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις σκύλων γιατί παίζουν τρέχοντας, δε καταλαβαίνουν πότε πονά ένας σκύλος και γιατί το βλέμμα, λόγω ιδίου ύψους, πολλές φορές ευθειάζεται, κάτι που αποτελεί πρόκληση για ένα σκύλο. Σε μια τέτοια περίπτωση περάστε πάνω από το σκύλο, έχοντας τον ανάμεσα στα πόδια σας τοποθετείστε τα χέρια σας κάτω από το περιλαίμιο και τραβήξτε προς τα επάνω προσπαθώντας να τον σηκώσετε ψηλά. Αυτή η κίνηση του πιέζει τη τραχεία και τον αναγκάζει να αφήσει το δάγκωμα. Αν δεν έχει περιλαίμιο αυτοσχεδιάστε με μια ζώνη, σχοινί.
Αρκετοί βαδιστές συνηθίζουν να κρατούν ραβδί για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις σκύλων. Σε αυτή την περίπτωση να γνωρίζετε ότι ενδείκνυται να το χρησιμοποιείται για να απομακρύνετε την επίθεση και όχι για να χτυπήσετε. Επικεντρωθείτε στη μουσούδα και τα πλευρά του σκύλου με κινήσεις που θυμίζουν καρφώματα.
Αν δεχθείτε επίθεση από εκπαιδευμένο σκύλο τότε θεωρείστε δεδομένο ότι θα δαγκωθείτε. Προσπαθήστε να μειώσετε τις επιπτώσεις τυλίγοντας ένα μπουφάν ή ένα οποιοδήποτε χοντρό ύφασμα στο αδύνατο χέρι το οποίο θα του προτείνετε. Με το δυνατό χέρι προσπαθήστε να χτυπήσετε στα πλευρά ή στους όρχεις. Μη προσπαθήσετε να τραβήξετε το χέρι σας από το δάγκωμα αλλά να το σπρώξετε μέσα στο στόμα του. Αυτό θα του διαταράξει την αίσθηση που έχει και πιθανόν να επιχειρήσει νέα επίθεση, αυτό για εσάς σημαίνει πρόσθετος χρόνος.
Η κατοχή σκύλου στις μέρες μας γίνεται για διάφορους λόγους με δημοφιλέστερους τη συντροφιά και τη φύλαξη. Πριν αγοράσετε ένα σκύλο πρέπει να αναλογιστείτε μια σειρά από υποχρεώσεις που δημιουργούνται. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε το νομικό πλαίσιο που διέπει την κατοχή του. (Νόμος 4039/2012 ΦΕΚ Α΄15/2.2.2012 Άρθρο 5). Προσπαθήστε να μη δημιουργείτε προβλήματα στους γύρω σας κατά τη διαμονή, τη μεταφορά και τη καθημερινή του βόλτα. Φοράτε πάντοτε λουρί και φίμωτρο και ποτέ μην είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας δε θα επιτεθεί, όσο καλά και αν το ξέρετε. Οι συνέπειες από μια επίθεση, όπως επαναλαμβάνω, δεσποζόμενου σκύλου είναι ηθικές, νομικές και χρηματικές.
Τελειώνοντας. Η αντιληπτική ικανότητα του κινδύνου από ένα πολεμοτεχνίτη είναι ζωτικής σημασίας ακόμα και για επίθεση από σκύλο. Θεωρώ ότι μια τέτοια επίθεση είναι εξίσου ρεαλιστικό γεγονός στο οποίο καλούμαστε να υποδείξουμε γνώση, τόλμη και γρήγορη δράση. Αφήνοντας τον εγωισμό μας κατά μέρος θεωρούμε δεδομένο ότι ο αντίπαλος είναι ταχύτερος και προσπαθούμε να πράξουμε κάτω από αυτή τη συνθήκη. Ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση είναι χαρακτηριστικά υψίστης σημασίας.
Ευχαριστώ για τη πολύτιμη συνεισφορά τον Λεωνίδα Κοκοβέ, Εκπαιδευτή σκύλων.
Επόμενο άρθρο
05/04/2015
Ποια είναι η χρησιμότητα του ύπνου
Προηγούμενο άρθρο
10/01/2015
Πήρες μαύρη ζώνη; Συγχαρητήρια. Χρήσιμος οδηγός για κατόχους μαύρης ζώνης.
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.