Επιμονή
01/10/2009 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.
Ξεκίνησα να ασχολούμαι σοβαρά με την πολεμική τέχνη που έχω επιλέξει πριν από 10 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, δεν έχει υπάρξει ούτε μια μέρα που να μην εξασκηθώ (έστω και για λίγα λεπτά). Εξαντλητικά σεμινάρια, πολύωρα ταξίδια για να παρακολουθήσω για λίγες ώρες ένα δάσκαλο, διάβασμα, dvd πάνω στο αντικείμενο, συνωδά μαθήματα από άλλες τέχνες για να κατανοήσω σωστά αυτήν που εξασκώ, ατελείωτες συζητήσεις πάνω στην πολεμική τέχνη με δασκάλους και όχι μόνο. Αυτό που έχω καταφέρει με τόσες χρηματικές, προσωπικές και οικογενειακές θυσίες είναι σημαντικό.
Μπορώ να αντιληφθώ τις διαφορές ενός δασκάλου από έναν άλλον!
Ξέρω, θα μου πείτε: "ταλαιπωρείς το κορμί σου όλο αυτό το διάστημα μόνο για να φτάσεις σε ένα επίπεδο που θα έχεις την ικανότητα, απλά, να αντιλαμβάνεσαι κάποιες διαφορές μεταξύ των δασκάλων; Είσαι ευχαριστημένος που μετά από τόσα χρόνια έχεις αναπτύξει μόνο αυτή τη μικρή ικανότητα;"
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική γιατί θα αδυνατούσε να χωρέσει την ικανοποίηση που νιώθω. Έχω την εντύπωση μάλιστα πως η γνώση έχει ανοιχθεί απλόχερα μπροστά μου χωρίς κανένας από τους δασκάλους μου να θελήσει να μου κρύψει στοιχεία της. Αν κάποιος καθυστερεί αυτός είμαι εγώ ο οποίος αδυνατώ να επεξεργαστώ γρήγορα τα δεδομένα. Η λεπτομέρεια της τεχνικής και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον κάθε χαρακτήρα και σωματότυπο είναι θαυμαστή.
Είμαι πλέον σε θέση να γνωρίζω τι ξέρω και τι μπορώ να μάθω. Έχω περάσει από μονοπάτια που νόμιζα ότι τα γνώριζα όλα, ότι οι γύρω μου είναι άσχετοι, ότι οι δάσκαλοι μου τα κάνουν όλα λάθος, ότι μόνο εγώ προσπαθώ, ότι είμαι ο καλύτερος. Τελικά κατάλαβα ότι πέρναγα την "εφηβεία του πολεμοτεχνίτη" (όπως την ονόμασα) και γέλαγα με τα χάλια μου. Κάποτε ένας μαθητής είπε στο δάσκαλο του που ήταν ταυτόχρονα και ο ιδρυτής της τέχνης. "Όταν σε παρακολουθώ να εκτελείς τις τεχνικές μπορώ να διακρίνω διαφορές από την καθημερινή σου διδασκαλία. Αυτές τις διαφορές μπορώ να τις χαρακτηρίσω λάθη στην τεχνική σου κατάρτιση;" Ο δάσκαλος απάντησε λέγοντας "πράγματι, η τεχνική μου είναι λάθος ορισμένες φορές, το αίσθημα όμως είναι σωστό και αυτό δεν είσαι ακόμα σε θέση να το διακρίνεις. Στην πολεμική τέχνη η τεχνική είναι το κανάλι των αισθημάτων σου." Όσοι έχετε ασκηθεί με μεγάλους δασκάλους σίγουρα έχετε νιώσει αυτό που περιγράφεται παραπάνω. Χωρίς η τεχνική να εκτελείται τυπικά να είναι αποτελεσματική από αυτούς και όταν προσπαθείτε εσείς να είναι αδύνατη ακόμα και αν ακολουθείτε σωστότερα την κάθε λεπτομέρεια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει από την τυπική φόρμα γιατί τελικά η φόρμα χρησιμεύει μόνο για να μάθεις τι υπάρχει πίσω από αυτή. Αυτό ονομάζεται Riai και είναι η βαθύτερη κατανόηση κάθε τεχνικής. Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πολεμική τέχνη αν δε γίνει πρώτα αίσθημα. Καμία τεχνική δεν είναι αποτελεσματική αν δεν απειλείται κάποια ηθική σου αξία. Άρα, για να κάνεις πολεμική τέχνη θα πρέπει να έχεις ηθικές αξίες. Η τέχνη πρέπει να πρώτα να γίνει βίωμα και μετά να αναδυθεί όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν. Τότε δε σκέπτεσαι την τεχνική, όλα λειτουργούν αυτοματοποιημένα και όπως πρέπει και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε με τις λιγότερο δυνατές άσχημες συνέπειες για τον αντίπαλο. Συγχρονισμός επίθεσης-τεχνικής, αναπνοής, ελέγχου της γύρω κατάστασης, απόστασης και τόσα άλλα που πρέπει να βιώνεις καθημερινά για να καταλάβεις πόσο λίγα ξέρεις.
Το να πιστεύεις ότι έχεις μάθει τόσα ώστε δε χρειάζεται να προσπαθείς είναι τεμπελιά και δεν βοηθά την εκμάθηση της πολεμικής τέχνης. Η συνεχής αναζήτηση της προπόνησης θα αναδείξει αυτό που κρύβει ο καθένας μέσα του. Το Shugyo (συνεχής προπόνηση) σημαίνει να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου σε κάθε συνθήκη. Είναι η διατήρηση της επιθυμίας να βελτιώνεσαι όσο ζεις.
Υπάρχουν τραυματισμοί, κούραση, συναισθηματική κόπωση, άγχος και τόσα άλλα πράγματα που μπορούν να ανακόψουν μια προπόνηση. Μάλιστα αν αναρωτηθείς θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει ιδανική μέρα για προπόνηση. Αυτή είναι η ουσία της πολεμικής τέχνης στη καθημερινή ζωή. Βρίσκω χρόνο, τρόπο, διάθεση και κάνω την τέχνη τρόπο ζωής. Από το πως κινούμαι, συμπεριφέρομαι, συναναστρέφομαι δείχνω πόσο κατανοώ τη τεχνική πίσω από την απλή φόρμα.
Αν ο εκπαιδευτής σας δείχνει να μην έχει κατανοήσει τι διδάσκει θα το καταλάβετε από τον τρόπο που κινείται μέσα στο χώρο, από τους τρόπους του, από τη διάθεση του. Μπορεί τεχνικά να είναι τέλειος αλλά θα του λείπει το βασικότερο, η κατανόηση της ουσίας όσων κάνει.
Μπορεί όσα λέω για ένα άνθρωπο που ξεκινά σήμερα την ενασχόληση του με την πολεμική τέχνη να φαίνονται βουνό. Λάθος. Μπορεί να είναι βουνό για κάποιον που ασχολείται χρόνια και κατάλαβε σήμερα ότι πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή αλλά όχι για εσάς που μπορεί να καταλάβετε τι ακριβώς θέλετε και πως μπορείτε να το καταφέρετε μέσα σε λίγες ώρες προπόνησης. Ένας καθηγητής μου, έλεγε "Ο καλύτερος τελειόφοιτος θα έχει καταφέρει κάτι που θα δεν μπορεί κανένας σας. Να επιλέξει σε μια βιβλιοθήκη το βιβλίο που τον ενδιαφέρει πραγματικά."
Επόμενο άρθρο
03/11/2009
Προηγούμενο άρθρο
03/06/2009
Ελεύθερος χρόνος και πολεμική τέχνη
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.