Ελεύθερος χρόνος και πολεμική τέχνη
03/06/2009 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.
Οι νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον κόσμο έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια για το "καλό" της εταιρείας. Το γνωστό οκτάωρο και πενθήμερο εργασίας είναι για τους περισσότερους από εμάς παρελθόν. Το να βρεις ψυχικά και σωματικά αποθέματα για να ασχοληθείς με μια πολεμική τέχνη θεωρείται σχεδόν αδύνατο. Και όμως, είναι η καλύτερη επιλογή.
Το σημαντικότερο είναι ο περιορισμός της σπατάλης ελεύθερου χρόνου. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σωστό χρονοδιάγραμμα το οποίο θα αφορά τις ώρες εργασίας, τις ώρες ύπνου και το ωράριο φαγητού. Υπολογίστε μέσα στο ωράριο εργασίας σας ένα καλό γεύμα το οποίο θα σας γεμίσει ενέργεια για να συνεχίσετε λειτουργικά το υπόλοιπο της ημέρας σας. Διακόψτε περιττές ενασχολήσεις. Το να σπαταλάτε μπροστά από μια τηλεόραση το χρόνο σας δεν δικαιολογεί την απόφαση να μην ασχοληθείτε με μια πολεμική τέχνη. Αν, το βράδυ θέλω να παρακολουθήσω την αγαπημένη μου ομάδα και την επόμενη έχει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι, το άλλο βράδυ θα βγούμε με φίλους, και το άλλο που θα μπορούσα να κάνω κάτι έφαγα αργά στη δουλειά και είμαι βαρύς, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν ευθύνεται το ωράριο εργασίας αλλά εμείς και μόνο. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα(διασκέδαση, ψυχαγωγία, άθληση, ελεύθερος χρόνος). Η επιλογή όμως θα πρέπει να αφορά τη ψυχή και το σώμα ταυτόχρονα και αυτό μόνο μια πολεμική τέχνη μπορεί να το δώσει.
Η φύση της εργασίας παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη συχνότητα και την ένταση των προπονήσεων. Αν κάποιος κάνει μια δύσκολη χειρωνακτική εργασία είναι αδύνατο να ακολουθήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης ακόμα και αν έχει ελεύθερο χρόνο. Ο χρόνος ξεκούρασης και προσαρμογής του σώματος στην προπόνηση παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή τη περίπτωση. Είναι προτιμότερο να γίνονται λίγες και σωστές προπονήσεις από το να πηγαίνετε στη σχολή απλά για να λέτε ότι πήγατε. Για εσάς που κουράζεστε τόσο πολύ στο χώρο εργασία σας θα σας πρότεινα να συμβουλευόσαστε πρώτα τον εκπαιδευτή σας γύρω από τη συχνότητα των προπονήσεων σας. Μιλήστε του γύρω από τη φύση της εργασίας σας και εκείνος θα σας οδηγήσει στον σωστότερο αριθμό προπονήσεων. Το να μιλήσουμε γύρω από την εργασία μας όταν ξεκινάμε μια πολεμική τέχνη είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Από το να κατανοήσει ο δάσκαλος πόση προπόνηση χρειαζόμαστε εξαρτώνται πολλά πράγματα όπως το αν θα τραυματιστούμε, αν θα πάθουμε υπερκόπωση, αν πλήξουμε και τα παρατήσουμε ή αν θα συνεχίσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Υπάρχουν πολλές σχολές που προσφέρουν ένα πρόγραμμα εκμάθησης πολεμικών τεχνών όπου ο εκπαιδευτής το ακολουθεί χωρίς καμία προσαρμογή. Όλοι μπαίνουν μέσα και προσπαθούν να κάνουν ότι κάνει ο δάσκαλος με τους καλύτερους μαθητές του. Αυτή είναι μια αποτυχημένη και επικίνδυνη σχολή. Η πολεμική τέχνη πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε μαθητή χωρίς όμως να χάνει τη συνοχή της. Δεν μπορεί ένας 45χρονος οικοδόμος να κάνει την ίδια προπόνηση με ένα 25χρονο φοιτητή, αλλά δεν είναι εφικτό να υπάρχουν και διαφορετικές τάξεις ανάλογα του επαγγέλματος. Άρα καταλήγουμε στην ευστροφία και τις γνώσεις του εκπαιδευτή που θα καθοδηγήσει σωστά και τους δυο να μάθουν το ίδιο αντικείμενο.
Είναι λαθεμένη η αντίληψη που υπάρχει ότι την πολεμική τέχνη πρέπει να τη ξεκινάμε όταν είμαστε μικροί. Μπορούμε να ξεκινήσουμε όποτε το θελήσουμε αρκεί να κάνουμε σωστή επιλογή της τέχνης και της σχολής. Σε κάθε ηλικία αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πολεμική τέχνη και τα οφέλη της και αυτό μπορούν να σας το εξηγήσουν με κάθε λεπτομέρεια όσοι ασχολούνται πολλά χρόνια πάνω στο αντικείμενο.
Όσοι έχετε οικογένεια πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι στο σπίτι αγαπούν ένα άνθρωπο ο οποίος φροντίζει καθημερινά για την υγεία της οικογένειας και τη δική του. Είναι ωραίο να σας βλέπουν πολλές ώρες τα παιδιά σας αλλά θα ήταν καλύτερο να πηγαίνατε μαζί τους στη σχολή που προπονούνται και να ακολουθούσατε λίγο από το πρόγραμμα τους. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνετε τη βελτίωση της υγεία σας και ταυτόχρονα καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά σας να ακολουθούν μια πολεμική τέχνη. Οι ηθικές αρχές, η πειθαρχία του πνεύματος και τόσα άλλα χαρακτηριστικά που σφυρηλατούνται καθημερινά σε μια προπόνηση πολεμικών τεχνών ίσως είναι στοιχεία τα οποία λείπουν και από εσάς. Δεν θα καταλάβετε ποτέ ότι κάτι μέσα σας άλλαξε μετά από μια προπόνηση, αλλά αν κάνετε ένα απολογισμό θα διαπιστώσετε πόσα πράγματα βλέπετε διαφορετικά μετά από ένα σχετικά μεγάλο διάστημα. Εξάλλου κανείς δεν άλλαξε σε μια μέρα προς το καλύτερο.
Το δυσκολότερο διάστημα είναι να αποφασίσετε να σηκωθείτε από τον καναπέ. Όταν ξεκινήσετε θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να χωρέσει μια προπόνηση μέσα στη μέρα σας. Οι απαιτήσεις μιας σωστής προπόνησης όχι μόνο δεν θα σας κουράσουν αλλά θα διώξουν από επάνω σας όλο το άγχος που έχει συσσωρευτεί στο σώμα σας με αποτέλεσμα μια πλήρη εκτόνωση. Με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτείτε καλύτερα τον ύπνο, θα ξεκουραστείτε χωρίς να βασανίζεστε στο κρεβάτι σας προσπαθώντας να κοιμηθείτε και κάθε μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Επενδύοντας τον ελεύθερο χρόνο σας σε μια πολεμική τέχνη δεν πρόκειται ποτέ να βγείτε χαμένοι. Τα οφέλη είναι τόσα πολλά που δεν αξίζει να χάνετε άλλο χρόνο.
Επόμενο άρθρο
01/10/2009
Προηγούμενο άρθρο
13/05/2009
Είναι για όλους οι πολεμικές τέχνες;
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.