Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης


11/11/2006 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.


Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εξετάσεων για τις περισσότερες σχολές πολεμικών τεχνών. Σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με το μεγαλύτερο κομμάτι των επισκεπτών σε εξεταστική μέρα, τους γονείς.

Όσοι από εσάς έχετε σχολή που περιλαμβάνει παιδικά προγράμματα κόψτε αυτή τη σελίδα και τοποθετήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων. Γνωρίζω ότι και εσείς θα θέλατε να τα πείτε αλλά διστάζετε στο πως θα το πάρουν οι γονείς αν το ακούσουν δια στόματος δασκάλου.

Ένα από τα μεγαλύτερα βάσανα όσων έχουν μια σχολή είναι πως θα μπορέσουν να βάλουν σε μια τάξη τους γονείς που έρχονται για να καμαρώσουν τα παιδιά τους.

Η κοινότυπη πρόταση "Όλα ξεκινούν από το σπίτι" κατά τη γνώμη μου είναι υπό αμφισβήτηση και ο απλούστατος λόγος είναι ότι τα παιδιά που φτάνουν να δίνουν για πρώτη ζώνη σε οποιαδήποτε πολεμική τέχνη συμπεριφέρονται καλύτερα από τους γονείς τους μέσα στη σχολή.

Αν εξετάσουμε το θέμα λίγο βαθύτερα θα διαπιστώσουμε ότι ο γονέας δεν έχει αντιληφθεί πλήρως για ποιο λόγο φέρνει το παιδί του σε μια σχολή πολεμικών τεχνών. Θεωρεί ότι ο κύριος λόγος που έρχεται το παιδί του είναι να μάθει καμιά κλωτσιά ή μπουνιά και ταυτόχρονα να εκτονώνεται έτσι ώστε να μην τον ενοχλεί ιδιαίτερα στο σπίτι. Δεν έχει μπει ποτέ στον κόπο να έρθει και να παρακολουθήσει ένα μάθημα μια κοινής μέρας προπόνησης. Είναι διαπιστωμένο ότι οι γονείς που παρακολουθούν τα μαθήματα των παιδιών τους έχουν άλλη συμπεριφορά στο δάσκαλο, στο χώρο προπόνησης και στο ίδιο τους το παιδί.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με κανόνες συμπεριφοράς για γονείς που επισκέπτονται μια σχολή πολεμικών τεχνών για πρώτη φορά εν όψη εξετάσεων.

Πριν μπείτε μέσα στη σχολή βάλτε το κινητό σας σε αθόρυβη λειτουργία, σβήστε το τσιγάρο σας και πετάχτε οτιδήποτε πίνετε, ο κίνδυνος να χυθούν όλα κάτω είναι μεγάλος γιατί υπάρχει πολύ κόσμος και εσείς είστε συγκεντρωμένος στο παιδί σας.

Σκουπίστε καλά τα παπούτσια σας και αν υπάρχει χώρος που μπορείτε να τα βγάλετε κάντε το. Σκεφτείτε πως ότι έχετε πατήσει έξω μεταφέρεται σε ένα χώρο όπου το παιδί σας κυκλοφορεί ξυπόλητο και πολλές φορές ακουμπά με το πρόσωπο και το υπόλοιπο σώμα του. Αφήστε το παιδί σας στο χώρο και διαλέξτε να κάτσετε σε ένα σημείο που θα έχετε ορατότητα χωρίς όμως να ενοχλείτε την έκβαση των εξετάσεων.

Μην ακολουθείται τα παιδιά σας μέσα στα αποδυτήρια γιατί ενοχλείται τα υπόλοιπα παιδιά που αλλάζουν. Λίγα λεπτά πριν τις εξετάσεις τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται μέσα στο χώρο εξάσκησης για να προσαρμοστούν με το περιβάλλον μην τα κρατάτε έξω προσπαθώντας να τα εξετάσετε και εσείς. Αφού ξεκινήσουν οι εξετάσεις προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι γιατί τα παιδιά νιώθουν το άγχος σας από μεγάλη απόσταση. Μην πηγαινοέρχεστε σπρώχνωντας τους γύρω σας προσπαθώντας να βγάλετε το παιδί σας την καλύτερη φωτογραφία του εν ώρα δράσης. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν όλοι οι γονείς θέλουν το ίδιο με εσάς. Αν θέλετε τόσο πολύ κάτι τέτοιο μπορείτε να έρθετε σε μια οποιαδήποτε άλλη μέρα προπόνησης.

Αν δείτε μια απότομη ανατροπή ή κάποιο χτύπημα μην αρχίσετε να ουρλιάζετε, διατηρήστε την ψυχραιμία σας γιατί υπάρχουν άνθρωποι εκεί που γνωρίζουν καλύτερα από εσάς τις δυνατότητες του παιδιού σας. Μην κάνετε χειρονομίες προς το παιδί σας προσπαθώντας να του πείτε πως πρέπει να αμυνθεί ή να επιτεθεί σαν να είστε ο προπονητής των πρωταθλητών γιατί το αποσυντονίζεται.

Αφού τελειώσουν οι εξετάσεις μην τρέξετε κοντά στο παιδί σας αφήστε το μόνο του να έρθει κοντά σας γιατί χρειάζεται λίγο χρόνο για να σκεφτεί τι έγινε σήμερα, να αναλογιστεί τα λάθη του και τον τρόπο να τα διορθώσει. Μην το κατακρίνετε αν εσείς νομίζετε πως δεν τα πήγε καλά ή μην τον επιβραβεύεται υπέρμετρα. Αν θέλετε είναι καλύτερα να ρωτήσετε τη δική του γνώμη για τις εξετάσεις του. Υπάρχει ένα ρητό των πολεμικών τεχνών που λέει ότι ο καλός πολεμιστής μετά από μια νικηφόρα μάχη βρίσκει το χρόνο για να σφίξει τα κορδόνια από το κράνος του. Προσπαθήστε να εμφυσήσετε αυτή την αντίληψη στο παιδί που πάντα μετά από εξετάσεις επαναπαύεται.

Αν θέλετε μπορείτε να περιμένετε για να ευχαριστήσετε τον εκπαιδευτή αν πιστεύετε ότι σας ικανοποίησε αυτό που είδατε. Μην ξεκινάτε να του λέτε την ιστορία της ζωή σας και το δικός σας πέρασμα από τις πολεμικές τέχνες. Μην τον ρωτάτε γιατί εξέτασε αυτά και όχι τα άλλα, γιατί το παιδί σας δεν έδωσε καλά, τι ζώδιο είναι και πότε έχει ελεύθερο χρόνο για να πάτε για ένα καφέ.

Εάν πάλι θέλετε να ενημερωθείτε για τις οικονομικές σας υποχρεώσεις τότε πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το θέμα σε οποιαδήποτε σχολή και αν βρίσκεστε θα πρέπει να το είχατε διευθετήσει τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν τις εξετάσεις. Ικανός για να δώσει εξετάσεις είναι ο μαθητής που έχει εκπληρώσει όλες τις προπονητικές και οικονομικές του υποχρεώσεις προς τη σχολή.

Είναι καλό να επισκέπτεσθε τη σχολή σε τακτά χρονικά διαστήματα πέρα των εξετάσεων για να μαθαίνεται διάφορα που αφορούν το παιδί σας (αγώνες, σεμινάρια) ή ακόμα και εσάς (προγράμματα αυτοάμυνας, πρώτων βοηθειών κ.τ.λ).

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να σας καλέσει και ο ίδιος ο εκπαιδευτής, μην τον αγνοήσετε, μπορεί να έχει διαπιστώσει κάτι στο παιδί σας το οποίο να χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας ή ιατρικής παρακολούθησης.

Συνεργαστείτε σαν γονείς με τον δάσκαλο πολεμικών τεχνών για να πλάσετε καλύτερους ανθρώπους.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.