Γυμναστήριο και πολεμική τέχνη


16/12/2006 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.


Είναι πολύ συνηθισμένο το γεγονός κάποιος που ξεκινά μια πολεμική τέχνη να πιστεύει ότι ο συνδυασμός με μια σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο θα βελτιώσει τις απαιτήσεις που δημιουργεί η πρώτη. Αυτό όμως δεν είναι πάντα σωστό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέσουμε το επίπεδο της ενασχόλησης μας στην πολεμική τέχνη, δηλαδή ποιος είναι ο λόγος που την ξεκινάμε. Εδώ θα ασχοληθούμε με την περίπτωση αυτών που δεν ενδιαφέρονται να κάνουν πρωταθλητισμό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που γυμνάζονται χρησιμοποιούν προγράμματα με πολλές μυικές επιβαρύνσεις που έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη της δύναμης και του μυικού όγκου σε συνδυασμό με διατροφή που στο μεγαλύτερο ποσοστό της αποτελείται από πρωτεΐνη και σύνθετο υδατάνθρακα. Κατά τη διάρκεια αυτών των προπονήσεων δημιουργούνται απώλειες στη συνέχεια των μυικών ινών οι οποίες επουλώνονται και γίνονται μεγαλύτερες όταν συνυπάρχουν δυο βασικοί παράγοντες:

Α) Ανάπαυση. 48-72 ώρες για κάθε μυική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να γυμνάζουμε πάνω από δυο φορές την εβδομάδα το ίδιο σημείο. Υπάρχουν μυικές ομάδες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Παίρνω σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την ωμική ζώνη η οποία πέρα από την προπόνηση που γίνεται στην ίδια χωρίς να το θέλετε την γυμνάζετε έμμεσα και με το πρόγραμμα του στήθους και σε μερικές περιπτώσεις και με το πρόγραμμα της πλάτης. Αυτός είναι ο κύριος λόγος τραυματισμών των περισσοτέρων εκγυμναζόμενων στους ώμους. Είναι ανεπαρκής ο χρόνος ανάπαυσης της ωμικής ζώνης (αφού στην ουσία τη γυμνάζετε σχεδόν σε όλες τις προπονήσεις) με αποτέλεσμα να μην αναρρώνει ποτέ ο μυικός ιστός τοπικά.

Β) Διατροφή. Βιταμίνες, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες. Όταν η προπόνηση είναι έντονη οι ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη είναι μεγάλες. Με ένα όχι και τόσο ακριβή υπολογισμό χρειαζόμαστε 2-2,5 γραμ πρωτεΐνης./ κιλό σωματικού βάρους καθημερινά. Δηλαδή κάποιος που είναι 70 κιλά χρειάζεται 140-175 γραμ. καθημερινά για να μπορεί να αναπληρώσει τις μυικές απώλειες που έχει δημιουργήσει με την άσκηση. Ενδεικτικά ένα κοτόπουλο (στήθος) έχει γύρω στα 28 γραμ. πρωτεΐνης δηλαδή θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 κομμάτια κοτόπουλου για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του μόνο σε πρωτεΐνη. Αν αυτό σας φαίνεται πολύ πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι μόνο το 30-35% της απαιτούμενης ημερήσιας διατροφής σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Το υπόλοιπο είναι υδατάνθρακες και λίγο λίπος.

Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να απορροφά 30 γραμ. πρωτεΐνης/ 3 ώρες. Άρα κάποιος που είναι 70 κιλά θα χρειαστεί 5 πλήρη γεύματα κάθε 3 ώρες. Είναι όμως σίγουρος ότι η πρωτεΐνη που προσλαμβάνει μεταβολίζεται; Έχει δηλαδή τους παράγοντες εκείνους (βιταμίνες) που βοηθούν στη διάσπαση και απορρόφηση της πρωτεΐνης. Ξέρω τι θα σκεφτείτε. "Θα πάρω ένα σκεύασμα πρωτεΐνης και όλα θα διορθωθούν". Λάθος, η λήψη σκευασμάτων είναι ένα μεγάλο θέμα που θα αναφέρουμε σε άλλο τεύχος. Ας επανέλθουμε. Το επόμενο μεγάλο ερώτημα είναι αν οι ώρες ύπνου επαρκούν. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεϊνοσύνθεσης γίνεται κατά τη διάρκεια μόνο του βραδινού ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ορμόνες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μας εκρύνονται μόνο στη διάρκεια της νύχτας. Το βιολογικό μας ρολόι αρχίζει να μπαίνει σε διαδικασία ανάπλασης όταν πέφτει ο ήλιος και σταματά σχεδόν με την ανατολή. Άρα θα πρέπει να κοιμόσαστε όσο το δυνατόν νωρίτερα για να εκμεταλλευτείτε σωστά την ανάρρωση.

Δεν τα είπα όλα αυτά για να σταματήσετε την προπόνηση στο γυμναστήριο αλλά για να θέσετε πιο ρεαλιστικούς στόχους. Βλέπω ανθρώπους καθημερινά που στον ελεύθερο χρόνο τους θέτουν ως στόχο να γίνουν κάτι που άλλοι το κάνουν ως πρωταθλητισμό ή ως επάγγελμα με αποτέλεσμα να τα παρατούν πολύ γρήγορα και με πολλούς τραυματισμούς.

Κάποιος που βρίσκεται στο χώρο των πολεμικών τεχνών με στόχο τον πρωταθλητισμό έχει υπολογίσει εκτός από αυτές που προανέφερα και εκατοντάδες άλλες παραμέτρους. Συνειδητοποιήστε ότι μοναδικός στόχος ενός επαγγελματία αθλητή είναι να βελτιώσει τις επιδόσεις του και όχι να πάει σε μια εργασία χωρίς καλές συνθήκες ξεκούρασης και διατροφής όπως οι περισσότεροι από εσάς. Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης μπορεί να αναπτύξει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που απαιτούνται για τη βελτίωση αυτής αρκεί να πηγαίνετε τακτικά.

Η έντονη εξάσκηση με βάρη εξαιτίας της ανεπαρκούς μυικής ανάρρωσης μπορεί να δημιουργήσει εμπόδιο στο συντονισμό πολύπλοκων κινήσεων που γίνονται στην πολεμική σας τέχνη και ταυτόχρονα να επιφυλάσσει κινδύνους. Μια μικρή ενόχληση από τα βάρη μπορεί να γίνει μεγάλη αν συνδυαστεί με ένα έντονο πρόγραμμα πολεμικής τέχνης όπου οι μύες θα διαταθούν για να δώσουν το μέγιστο της ταχύτητας και της εκρηκτικότητας τους.

Ρωτήστε τον εκπαιδευτή σας πριν ξεκινήσετε οποιασδήποτε άλλης μορφής εξάσκηση. Αν η απάντηση του είναι θετική τότε θα πρέπει να ενημερώσετε και τον υπεύθυνο προπονητή σας στο γυμναστήριο. Εκείνος θα σας πει ακριβώς που πρέπει να επικεντρωθείτε για να βελτιώσετε τις ιδιαιτερότητες τις τέχνης σας.

Μια γιαπωνέζικη παροιμία λέει "Όταν βάζεις δύναμη για να φτιάξεις κάτι σημαίνει ότι δεν το κάνεις σωστά". Όλες οι πολεμικές τέχνες έχουν φτιαχτεί για να μπορούν να επιτύχουν τα βέλτιστα με τη μικρότερη σωματική δαπάνη. Χρησιμοποιείστε το γυμναστήριο για παράπλευρους στόχους (χάσιμο βάρους, αποκατάσταση τραυματισμών, διόρθωση ορθοπεδικής φύσεως προβλημάτων) Αφήστε τους ειδικούς να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνετε και μην ακολουθείτε πρακτικές που βλέπετε σε ταινίες, αν θέλετε να έχετε ακίνδυνη πορεία στον όμορφο κόσμο των πολεμικών τεχνών.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.