Οι επισκέπτες
11/11/2006 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.
Η επίσκεψη σε ένα χώρο πολεμικών τεχνών αποτελεί για τον εκπαιδευτή μια πρώτη εκτίμηση των μαθητών που θα έχει, γιαυτό είναι καλό να πάρετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες πριν ο δάσκαλος σας κοιτάξει με στραβό μάτι.
Σε προηγούμενο τεύχος μιλήσαμε για τους επισκέπτες γονείς οι οποίοι αποτελούν από μόνοι τους ένα τεράστιο κεφάλαιο. Η μεγάλη διαφορά όμως με το σημερινό θέμα είναι ότι βλέποντας τους γονείς δεν μπορούμε να βγάλουμε πάντα αξιόλογα συμπεράσματα για τα παιδιά τους. Αντιθέτως βλέποντας κάποιον που έρχεται να πάρει πληροφορίες για τον εαυτό του είναι εύκολο να διακρίνουμε αρκετά πράγματα για τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Οι συμβουλές που θα αναφέρουμε δεν έχουν στόχο να συμμορφώσουν όσους θέλουν να ξεκινήσουν αλλά να φέρουν στην επιφάνεια τα καλά κομμάτια του χαρακτήρα τους έτσι ώστε να δώσουν μια καλή πρώτη εντύπωση στο μελλοντικό εκπαιδευτή τους.
Όταν θέλουμε να επισκεφθούμε μια σχολή το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τηλεφωνήσουμε για να μάθουμε ποια ώρα μπορούμε να περάσουμε για να πάρουμε πληροφορίες καθώς και τι ώρα έχει μάθημα για να παρακολουθήσουμε.
Επειδή οι περισσότερες σχολές λειτουργούν μεταξύ 6-11 το βράδυ είναι καλό να παίρνεται εκείνες τις ώρες. Ρωτήστε και αν δεν ενοχλείται εκείνη τη στιγμή ζητείστε το ωράριο μαθημάτων και την άδεια για να παρακολουθήσετε ένα μάθημα. Είναι προτιμότερο για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε από κοντά στη γραμματεία ή στον εκπαιδευτή και όχι τηλεφωνικά. Είναι λάθος σας αν κάνετε γκάλοπ μικρότερης τιμής σε σχολές πολεμικών τεχνών γιατί αυτό το κριτήριο δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.
Υπάρχουν μερικές σχολές όπου η παρακολούθηση ενός μαθήματος έχει κόστος για τον επισκέπτη. Αν έχετε μπει σε μια απ΄ αυτές και δεν πληρώσατε ακόμα είστε πολύ τυχερός. Κάθε αξιόλογη σχολή θέλει να διαφημίσει τη δουλειά που κάνει. Σκεφτείτε ότι μια διαφήμιση σε ένα περιοδικό κοστίζει εκατοντάδες ευρώ ενώ οι επισκέπτες, που είναι οι πιθανότεροι πελάτες, δεν κοστίζουν τίποτα. Για ποιο λόγο λοιπόν κάποια σχολή παίρνει χρήματα σε κάποιον επισκέπτη που θέλει απλά να δει μια προπόνηση;;;; Προτιμήστε λοιπόν σχολές που σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε ή ακόμα και να πάρετε μέρος σε κάποια προπόνηση.
Φθάσατε έξω από τη σχολή. Βάλτε το κινητό σας σε αθόρυβη λειτουργία, σβήστε το τσιγάρο, αφήστε έξω ότι πίνετε και σκουπίστε καλά τα παπούτσια σας πριν μπείτε. Αν βρείτε κάποιο χώρο τοποθέτησης παπουτσιών σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε και εσείς τα παπούτσια σας και να τα τοποθετήσετε εκεί. Αν δεν υπάρχει γραμματεία για να συλλέξετε πληροφορίες απλά περιμένετε τον εκπαιδευτή να βρει το χρόνο για εσάς. Με τίποτα δεν πρέπει να διακόψετε το μάθημα ρωτώντας το δάσκαλο για πληροφορίες. Σκεφτείτε ότι περιμένοντας σας δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα να παρακολουθήσετε. Εκμεταλλευτείτε το. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσετε μια προπόνηση από την αρχή μέχρι το τέλος γιατί μόνο τότε μπορείτε να την αξιολογήσετε σωστά. Προσπαθήστε να είστε τουλάχιστον 5 λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος γιατί πολλές σχολές κλείνουν την πόρτα κατά τη διάρκεια της προπόνησης για να μην αποσπάται η προσοχή των μαθητών.
Παρακολουθείστε προσεκτικά τον εκπαιδευτή και τους μαθητές. Είναι ευγενικός με τους μαθητές; εκείνοι ακολουθούν τα παραγγέλματα του; είστε εσείς σε θέση να ακολουθήσετε ένα τέτοιο προπονητικό ρυθμό; Ανταποκρίνεται αυτό που είχατε στο μυαλό σας για την συγκεκριμένη πολεμική τέχνη σε αυτό που βλέπεται;
Αν έχετε έρθει με κάποιο φίλο σας μην επηρεασθείτε από την κρίση του γιατί είστε διαφορετικοί χαρακτήρες, με διαφορετικό σωματότυπο και ίσως σας αρέσουν διαφορετικά πράγματα. Θα είναι λάθος αν ξεκινήσετε κάτι επειδή θα το κάνει ο φίλος σας ή να μην κάνετε μια τέχνη επειδή για το φίλο σας είναι πολύ δύσκολη. Όπως και να έχει το θέμα σημασία έχει να μην το αναλύσετε εκείνη τη στιγμή. Μην συζητάτε έξω με κανέναν και προπαντός μη διακόπτεται την παρακολούθηση σας για οτιδήποτε δεν είναι επί του παρόντος. Όταν τελειώσει η προπόνηση είναι η στιγμή που μπορείτε να πάρετε όποιες πληροφορίες θέλετε από τον εκπαιδευτή. Μιλήστε ευγενικά χωρίς όμως να είστε υπερβολικοί. Μην διστάσετε να του μεταφέρεται τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις μπορεί να έχετε γύρω από τη φυσική σας κατάσταση, τον τρόπο ζωή σας ή ακόμα και κάποιο πρόβλημα υγείας. Ίσως εκείνος να σας δώσει το κουράγιο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Ευχαριστείστε τον που σας επέτρεψε να παρακολουθήσετε και ζητείστε του να σας πει ποιες μέρες μπορείτε να ξεκινήσετε σαν αρχάριοι. Μην του ζητάτε να σας επιτρέπει την είσοδο και σε μαθήματα προχωρημένων γιατί ορισμένες φορές ίσως να πιέσετε καταστάσεις που να σας τραυματίσουν, όντας αρχάριοι. Οι εξηγήσεις του τύπου "δάσκαλε άσε με να μπαίνω και στα προχωρημένα μαθήματα γιατί αρπάζω γρήγορα την τέχνη" εκτός του ότι είναι γελοίες υποβιβάζουν και τους υπόλοιπους συνασκούμενους.
Μην ρωτάτε πράγματα που δεν είναι της παρούσας στιγμής, όπως να σας εξηγήσει ποια είναι η βαθύτερη σημασία, αυτής της τέχνης που είδατε σήμερα, από φιλοσοφική άποψη. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ανακαλύψετε βαδίζοντας το δρόμο των πολεμικών τεχνών.
Χαιρετίστε και φύγετε χωρίς να έχετε κάνει έντονη την παρουσία σας στο χώρο. Να είστε σίγουροι ότι ο δάσκαλος σας περιμένει.
Επόμενο άρθρο
16/12/2006
Γυμναστήριο και πολεμική τέχνη
Προηγούμενο άρθρο
03/01/2002
Κακώσεις αυχένα και αυχενικό σύνδρομο
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.