Η πολεμική τέχνη είναι μια προσφορά στη κοινωνία
14/10/2010 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.
Ένας από τους κυριότερους στόχους μιας πολεμικής τέχνης είναι να θέσει εκτός μάχης οποιαδήποτε επίθεση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και από τις δυο πλευρές. Εάν θέλαμε τη χειρότερη έκβαση κάποιας επίθεσης τότε δεν θα έπρεπε να δαπανήσουμε τόσο χρόνο και χρήμα αφού με ένα όπλο μπορούμε να πετύχουμε τα χειρότερα.
Η παραδοχή ότι κάποιος επιζητεί να μας βλάψει και εμείς προσπαθούμε να τον θέσουμε εκτός μάχης προσέχοντας ταυτόχρονα τη σωματική του ακεραιότητα αποτελεί απόδειξη ότι τελικός στόχος της πολεμικής τέχνης είναι η προσφορά. Μαθαίνω μια πολεμική τέχνη σημαίνει ότι επιδιώκω να επιβιώσω ειρηνικά μέσα στο κοινωνικό σύνολο, ακόμα και αν κάποιοι δεν επιθυμούν το ίδιο για μένα. Όσοι προσπαθούν να εμποδίσουν την ειρηνική μου διαβίωση θα έρθουν αντιμέτωποι με μια προσπάθεια που θα έχει σαν στόχο να τους αποδείξει ότι ο σκοπός μου είναι να ζω ειρηνικά και όχι να τους καταστρέψει.
Οι μεγάλοι δάσκαλοι δίδαξαν ότι η φύση έχει κάποιες ισορροπίες τις οποίες εμείς προσπαθούμε να τις κρατάμε σταθερές διαμέσου της πολεμικής τέχνης. Οτιδήποτε τις διαταράσσει πρέπει να μας δραστηριοποιεί προκειμένου να τις επαναφέρουμε στη φυσική τους κατάσταση.
Η αγάπη και η ανιδιοτελής βοήθεια προς το συνάνθρωπό είναι στοιχεία τα οποία καλλιεργούνται αδιάκοπα στις πολεμικές τέχνες. Στις σύγχρονες σχολές αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αναλύονται διεξοδικά, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κύριος στόχος της πολεμικής τέχνης ο οποίος είναι η εισαγωγή κάποιων αρετών στο χαρακτήρα μας να μη πετυχαίνεται. Η επιμονή στη νίκη και μόνο, μπορεί να δημιουργήσει πρωταθλητές, όχι όμως και σωστούς ανθρώπους.
Αλληλοβοήθεια, ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση, επιμονή, προσφορά, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία τα οποία οφείλει να εισάγει μια τέχνη στους μαθητές της.
Πολλές φορές ψάχνουμε μακριά για να βρούμε πως μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο και δεν αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας. Η Ελλάδα σαν κράτος αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα. Το αίμα.
Είναι ένα συστατικό το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να παρασκευαστεί επιτυχώς, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του να καλύπτονται μόνο από ζωντανούς δότες. Δυστυχώς οι δότες στη χώρα μας δε μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες ο οποίες είναι τεράστιες αν λάβουμε υπόψη μας τα τροχαία και τους ασθενείς που χρειάζονται τακτικά μεταγγίσεις. Το παράλογο είναι ότι αν το 10% το πληθυσμού μας έδινε μια φορά το χρόνο αίμα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Τα νοσοκομεία αναγκάζονται να ζητούν αίμα από το συγγενικό περιβάλλον του ασθενή που πρόκειται να χειρουργηθεί προκειμένου να καλύψουν τις εξατομικευμένες ανάγκες. Πολλές φορές αγοράζουμε αίμα από ξένες χώρες σε περιόδους που ανάγκες είναι μεγαλύτερες από την προσφορά. Είναι κατάντια αυτό που περιγράφουμε και ευθυνόμαστε όλοι μας. Αδιαφορεί το κράτος το οποίο δε δαπανεί τίποτα για να ενημερώσει το πολίτη για το πρόβλημα, αδιαφορούμε και εμείς που βλέπουμε το πρόβλημα αλλά δεν κάνουμε τίποτα για το διορθώσουμε.
Η αιμοδοσία είναι εθελοντική. Η πώληση αίματος απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία.
Ο χρόνος διάρκειας μιας συνηθισμένης αιμοδοσίας είναι γύρω στα 10 λεπτά. Τα υλικά συλλογής είναι όλα αποστειρωμένα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας. Πέρα από το πρώτο τσίμπημα της βελόνας δεν αισθανόμαστε τίποτε άλλο. Η ποσότητα αίματος η οποία συλλέγεται είναι 450 ml δηλαδή το 1/10 της συνολικής ποσότητας της οποίας έχουμε. Η αναπλήρωση του όγκου του γίνεται τα πρώτα 10 λεπτά από τον οργανισμό μας. Το πλάσμα του αίματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα. Η τακτική αιμοδοσία είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας γιατί κινητοποιεί το μυελό των οστών για την παραγωγή νέων, δυνατότερων κυττάρων. Το αίμα συλλέγεται, εξετάζεται και ενημερώνεσθε σε περίπτωση που διαπιστωθεί οτιδήποτε. Η κάρτα αιμοδότη η οποία μπορεί να σας χορηγηθεί από τη πρώτη φορά που θα δώσετε αίμα σας εξασφαλίζει ίση ποσότητα αίματος με όση έχετε δώσει μέχρι τη μέρα που θα τη χρειαστείτε.
Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνθρωποι μεταξύ 18-62 ετών. Πριν από κάθε λήψη ο υποψήφιος δότης συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο και εξετάζεται στην αρτηριακή πίεση και τον αιματοκρίτη. Στόχος είναι η διασφάλιση της υγείας του λήπτη και του δότη.
Η ψυχική ικανοποίηση μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς είναι μοναδική. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ως τρόπος αντιμετώπισης ψυχολογικών παθήσεων. Διευρύνετε τα ψυχικά χαρίσματα σας προσφέροντας κάτι που για οποιοδήποτε υγιή άνθρωπο κοστίζει μόνο 10 λεπτά από το χρόνο του. Μην είστε αδιάφοροι γιατί ίσως κάποια στιγμή το ίδιο πρόβλημα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.
Προσπαθήστε να μεταδώσετε το μήνυμα ανάγκης που έχουμε σαν χώρα στους γύρω σας. Γίνετε παράδειγμα σε αυτό τον αγώνα για ένα αγαθό που το έχουμε ανάγκη όσο οτιδήποτε άλλο.
Η πολεμική τέχνη μας μαθαίνει να αντιλαμβανόμαστε το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης και να το προστατεύουμε.
Σκεφτείτε και πράξτε σήμερα.
Επόμενο άρθρο
25/11/2010
Προηγούμενο άρθρο
07/09/2010
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.