Παγοθεραπεία και αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων
01/09/2017
Ένα γνωμικό αναφέρει ότι το ταλέντο στον αθλητισμό κτίζεται όταν ξεπεράσει όλα τα πιθανά λάθη. Αυτό στη γλώσσα των πολεμικών τεχνών μεταφράζεται σαν πείρα η οποία κερδίζεται σε βάθος χρόνου. Μέσα από τα τεχνικά λάθη έρχεσαι αντιμέτωπος με ήττες και τραυματισμούς. Αυτού του είδους η γνώση θεωρείται ουσιαστικότερη γιατί συνοδεύεται από άσχημα βιώματα που εμποδίζουν τη λάθος ενέργεια. Έχω γίνει θεατής και έχω υπάρξει πρωταγωνιστής σε τραυματισμούς από λάθος εκτέλεση τεχνικών λεπτομερειών που δε θα πίστευα ποτέ ότι μπορούν να συμβούν, κάθε τέτοια ανάμνηση είναι και ένα μάθημα το οποίο δε ξεχνιέται ποτέ.
Το να τραυματισθείς στη προπόνηση μιας πολεμικής τέχνης θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτο. Άλλωστε ξεκινώντας την πολεμικό- τεχνική σου σταδιοδρομία είναι αυτονόητο ότι κατανοείς την ενασχόληση σου με Πολεμική Τέχνη. Εξαρτάται από τον εκπαιδευτή με πόση ασφάλεια θα μεταφέρει τη πολεμική τέχνη ωστόσο τα προσωπικά λάθη είναι αναπόφευκτα.
Η πρώτη αξιολόγηση ενός τραυματισμού γίνεται από το δάσκαλο. Είναι επικίνδυνο κάποιος εκπαιδευτής να μην έχει γνώσεις πρώτων βοηθειών. Άσχετα με το πόσο καλός και μεταδοτικός είναι θα πρέπει να γνωρίζει βασικές πρώτες βοήθειες, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αποκλείεται από αυτό τον ρόλο. Η λάθος αξιολόγηση ενός τραύματος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη και αποκλεισμό από τη πολεμική τέχνη.
Η εφαρμογή πάγου είναι η συνηθέστερη αντιμετώπιση στις περισσότερες των περιπτώσεων ενός μικροτραυματισμού (θλάση, διάστρεμμα, ρήξη, κάταγμα χωρίς ανοιχτό τραύμα). Η εφαρμογή πάγου είναι ένα στοιχείο από το πρωτόκολλο αντιμετώπισης αθλητικών κακώσεων (τα υπόλοιπα είναι: ανάταξη, περίδεση και αννάροπη θέση). Εκτός πρωτοκόλλου θεωρείται η ανάπαυση δηλαδή η παύση της δραστηριότητας. Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει στο πρωτόκολλο για να μη σταματούν τη δραστηριότητα αθλητές από τους οποίους οι έμποροι περιμένουν κέρδη. Αυτό που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο με αθλητές να σφαδάζουν στο πόνο και μετά τη χρήση πάγου να ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι θεωρείται ότι χειρότερο στην αντιμετώπιση αθλητικού τραυματισμού, δηλαδή η αναισθητοποίηση και η συνέχιση της δραστηριότητας που προξένησε το τραυματισμό. Το ιατρικό επιτελείο που πλαισιώνει κάθε ομάδα γνωρίζει ότι προέχει η νίκη.
Επειδή το μόνο που περιμένουμε στις πολεμικές τέχνες είναι να ασκήσουμε μυαλό και σώμα με όσο το δυνατόν λιγότερες σωματικές απώλειες αντιλαμβανόμαστε ότι σε ένα τραυματισμό που συμβαίνει στη προπόνηση θα πρέπει να διακόψουμε κατ' αρχήν τη δραστηριότητα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά από ένα τραυματισμό ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κάκωση. Στο οξύ στάδιο (48-72 ώρες) τραυματισμού παρατηρούμε το οίδημα, αυτό που ονομάζουμε πρήξιμο. Συνοδεύεται από αύξηση τοπικής θερμοκρασίας, ερυθρότητα,πόνο και σημαντική μείωση κινητικότητας. Είναι μια διαδικασία όπου απελευθερώνονται ορμόνες η οποίες προάγουν τη συσσώρευση αίματος. Το νέο αίμα που πλημμυρίζει τη περιοχή έχει σκοπό να διώξει τα νεκρά κύτταρα και να επουλώσει τον τραυματισμένο ιστό. Ωστόσο αυτό δημιουργεί έντονο πόνο και σπασμό. Η παρουσία του πάγου στην περιοχή επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και μειώνει αισθητά τον πόνο. Η εφαρμογή πάγου μπορεί να γίνει άμεσα σαν τη πρώτη κίνηση αντιμετώπισης του τραύματος. Εφαρμόζουμε πάγο για 15-20 λεπτά (όχι παραπάνω) και ανυψώνουμε το μέλος έτσι ώστε να αποφεύγουμε τη συγκέντρωση αίματος στη περιοχή, το αίμα μηχανικά οδηγείται από την περιφέρεια προς το κέντρο (καρδιά). Πρόσθετα δένουμε την περιοχή (περίδεση με ελαστικό επίδεσμο συνήθως) για να μειώσουμε την κινητικότητα και τη χωρητικότητα της περιοχής σε αίμα. Η εφαρμογή πάγου μπορεί να γίνει 3-4 φορές την ημέρα.
Τρόποι εφαρμογής
- Κρύα πετσέτα. Σε μια πετσέτα που έχουμε βρέξει και στύψει τυλίγουμε παγοκύστη ή παγάκια. Σε κάθε εφαρμογή δεν έχουμε επαφή πάγου και δέρματος για αποφυγή εγκαύματος.
- Κρύο Ποτήρι. Σε ένα ποτήρι τοποθετούμε παγάκια και εφαρμόζουμε στη πάσχουσα περιοχή. Μα αυτό τον τρόπο κινούμε με μικρούς κύκλους το ποτήρι μαλάσσοντας τη πάσχουσα περιοχή.
- Κρύα σακούλα. Πλαστική σακούλα χωρίς διαρροές όπου προσθέτουμε παγωμένο νερό με παγάκια ή μόνο παγάκια.
- Κρύο τζέλ,κρέμες, σπρέι. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα είδη ωστόσο με αυτό τον τρόπο δε μπορούμε να πετύχουμε μείωση θερμοκρασίας σε βάθος.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάγο για 2-3 ημέρες όσο δηλαδή είναι το οξύ στάδιο. Πρόσθετα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάγο στο τέλος κάθε θεραπείας αποκατάστασης του τραυματισμού.
Αντενδείξεις εφαρμογής πάγου
Ανοιχτό τραύμα, Μειωμένη αισθητικότητα στη περιοχή, αγγειοπάθεια. Δεν εφαρμόζουμε πάγο στην περιοχή του λαιμού, μέσης, μασχάλης, προσαγωγών, γεννητικών οργάνων λόγω των πολλών αγγείων και νεύρων που περνούν από αυτές τις περιοχές. Δεν εφαρμόζουμε πάγο σε μια περιοχή που γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσει να τραυματίζετε.
Το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε ένα τραυματισμό αμέσως μετά τη γέννηση του δε σημαίνει ότι πετύχαμε την ίαση. Η σωστή αξιολόγηση γίνεται μόνο από ιατρό και πρέπει να γίνει άμεσα. Για κάθε τραυματισμό ο οποίος δημιουργείται σε χώρο πολεμικών τεχνών θα πρέπει να απευθύνεστε σε αθλητίατρο. Εκείνος γνωρίζει τη κατάλληλη θεραπεία και το χρόνο ανάρρωσης που απαιτείται. Έγκαιρη αξιολόγηση σημαίνει γρήγορη θεραπεία και επάνοδο στη δραστηριότητα.
Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων θέλει τον αθλούμενο να επανέρχεται σύντομα στη δραστηριότητα. Κάθε μεγάλη αποχή δημιουργεί κενά μάθησης τα οποία χρειάζονται βάθος χρόνου για να αναπληρωθούν. Μην ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι περιμένοντας να γίνετε καλά γιατί θα μείνετε πίσω σωματικά και τεχνικά. Ακόμα και αν η θεραπεία απαιτεί παύση δραστηριότητας συστήνεται ο αθλούμενος να κρατά την επαφή με το χώρο σαν θεατής.Στο επόμενο στάδιο αναλαμβάνει ο εκπαιδευτής ο οποίος με εξατομικευμένο πρόγραμμα στοχεύει στην επανένταξη του αθλούμενου με ασφάλεια. Η παγοθεραπεία μπορεί να υπάρχει και σε αυτό το στάδιο, στο τέλος κάθε προπόνησης.
Αν είστε εκπαιδευτής και δε γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε ελάτε σε επαφή με το θεράπων ιατρό. Θα σας δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση του προγράμματος.Σε κάθε σχολή πολεμικών τεχνών θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε πάγος. Αφομοιώστε τις αντενδείξεις της πάγο-θεραπείας και εφαρμόστε πάγο σε οποιονδήποτε άλλο τραυματισμό συμβαίνει στη σχολή σας.
Επόμενο άρθρο
21/09/2017
Προηγούμενο άρθρο
12/08/2017
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.