Παλιές αντιλήψεις σε απαιτητικούς καιρούς


17/12/2009 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.


Οι εποχές όπου οι πολεμικές τέχνες είχαν ως στόχο να διδάξουν τρόπους αντιμετώπισης εχθρών σε μάχη πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουν περάσει. Η νέα γενιά ξεκινά μια επανάσταση που σίγουρα δεν έχει σχέση με τους Σογκούν αλλά περισσότερο με τη γενετική, τη μοριακή βιολογία και οποιαδήποτε άλλη επιστήμη μπορείτε να φανταστείτε. Αφιερώνουν ατελείωτες ώρες διαβάσματος και στον ελεύθερο χρόνο τους είναι μπροστά από ένα υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια. Οι γονείς αυτών των παιδιών είναι υποχρεωμένοι να σπουδάσουν αυτά τα παιδιά με ένα σύστημα εκπαίδευσης όπου απαιτεί χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο είτε πρόκειται για δημόσια είτε για ιδιωτική. Για να εξοικονομήσει μια οικογένεια τις σπουδές ενός παιδιού πρέπει να κάνει αιματηρές οικονομίες. Η εργασία έχει γίνει τόσο δύσκολη όπου ένα απλό πτυχίο πανεπιστημίου δεν είναι αρκετό σχεδόν πουθενά.

Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να πείσετε γονείς ή παιδιά σήμερα να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες;

Αν ακόμα πιστεύετε ότι οι σωστοί μαθητές ψάχνουν χρόνια διαμέσου του ενστίκτου τους τον τρομερό δάσκαλο ο οποίος είναι σαμουράι και δε ξέρω και εγώ τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, μάλλον είναι καλύτερα να αρχίσετε να ψάχνετε νέα εργασία, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Λυπάμαι που το λέω αλλά όλοι όσοι είστε δάσκαλοι και κολλημένοι στο παρελθόν έχετε πλέον μόνο δυο επιλογές.

  1. Αλλάζετε νοοτροπία, τρόπο εκπαίδευσης και τρόπο διαχείρισης. Ενημερώνεστε και ακολουθείτε τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς που αφορούν τη τέχνη σας.

  2. Σταματάτε να ασχολείστε με τις πολεμικές τέχνες και αφήνετε τη θέση σας σε ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά.

Το διαδίκτυο, οι μεταφράσεις ξενόγλωσσων βιβλίων και η παρουσία ξένων δασκάλων έβγαλε την Ελλάδα από την απομόνωση, η οποία είχε δημιουργηθεί επιτηδευμένα. Κάθε μαθητής μπορεί να ελέγχει την ορθότητα του δασκάλου του καθημερινά όσο ενοχλητικό και αν είναι αυτό. Αν επιθυμείτε να συνεχίσετε να έχετε κάποιο εισόδημα από τις πολεμικές τέχνες τότε πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι πολεμικές τέχνες δεν είναι κάτι στατικό το οποίο δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια και εσείς πρέπει να το συνεχίσετε όπως το μάθατε. Αν ο δάσκαλος σας έκανε τις διατάσεις όταν ξεκινούσατε το μάθημα και σας τέντωνε τα πόδια μέχρι να κοπούν και οι τελευταίες μυϊκές ίνες που σας είχαν απομείνει δεν σημαίνει ότι πρέπει και εσείς να κάνετε το ίδιο. Η αθλητική επιστήμη μας διδάσκει ότι ένας μυς πρέπει πρώτα να ζεσταθεί και μετά να διαταθεί. Το μάθημα σας πρέπει να ακολουθεί ένα ημερήσιο και ένα ετήσιο στόχο, δηλαδή πρέπει να γνωρίζω τι θέλω από τους μαθητές μου σε ένα χρόνο έτσι ώστε η καθημερινή προπόνηση να εξυπηρετεί αυτό το στόχο και μόνο.

Η ψυχολογία του ασκούμενου είναι σημαντική. Πρέπει να έχετε την ικανότητα να δημιουργήσετε μια ψυχολογία ομάδας αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζετε και τον κάθε ασκούμενο μεμονωμένα και να δουλέψετε μαζί του προσωπικά αν χρειάζεται ενθάρρυνση ή επιπλέον επιβράβευση. Κτίστε πάνω στην ομάδα το σκεπτικό της αλληλοβοήθειας. Κάθε ασκούμενος βοηθάει τον άλλον χωρίς εγωισμό. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ή να ζητήσουμε βοήθεια όπου χρειαστεί. Για να το καταφέρετε αυτό χρειάζεται καθημερινή επαφή με τους μαθητές και να ΑΚΟΥΤΕ. Μην μπαίνετε μέσα στη τάξη σαν να είστε ο ιδρυτής της τέχνης, δείχνετε κάποια πράγματα και φεύγετε σαν το κλέφτη. Συνειδητοποιείστε ότι αυτοί που σας παρακολουθούν είναι άνθρωποι της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τις ίδιες σωματικές ικανότητες και δεύτερον και σημαντικότερο έρχονται σε εσάς για να ξεσκάσουν και να ασκηθούν και όχι για να τους δημιουργήσετε επιπλέον άγχος. Τα χρόνια που δημιουργήθηκαν οι πολεμικές τέχνες οι περισσότεροι ζούσαν κάνοντας δύσκολες αγροτικές εργασίες και υποτελείς μεγάλων γαιοκτημόνων. Τα πολεμικά συστήματα προσαρμόστηκαν για να βελτιώσουν σωματικά και πνευματικά εκείνες τις ιδιαιτερότητες.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα όπου έχουν εκλείψει στη σημερινή προπόνηση προς χάριν εξοικονόμησης χρόνου. Η καθημερινή προπόνηση πρέπει να περνάει ένα συγκεκριμένο ηθικό μονοπάτι το οποίο είναι ίδιο για όλες τις τέχνες. Ευγένεια, τόλμη, αποφασιστικότητα, συγκαταβατικότητα, φιλευσπλαχνία, αγάπη, ειρήνη, κοινό καλό πάνω από το προσωπικό.

Η συμπεριφορά σας και οι τρόποι σας απέναντι στους μαθητές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν όλες αυτές τις αρετές. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο οι μαθητές γίνονται όπως οι δάσκαλοι τους. Το "πνεύμα του αρχαρίου" που συχνά μιλάμε, σημαίνει ότι συμπεριφέρομαι με την ίδια ταπεινοφροσύνη και ευγένεια όπως την πρώτη μέρα που ήρθα στη σχολή. Δεν μιλάω δυνατά δεν προσπαθώ να δείξω ότι έχω περισσότερες γνώσεις και ακολουθώ πιστά τις οδηγίες που μου δίνονται. Όταν ο δάσκαλος περάσει στους μαθητές του από την αρχή αυτούς τους τρόπους δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να διδάσκει.

Η τελευταία προσαρμογή η οποία πρέπει να κάνετε και τη θεωρώ τη σημαντικότερη είναι οι βασικές γνώσεις που πρέπει να αποκομίσετε πάνω σε πρώτες βοήθειες. Έχω δει δάσκαλο πολεμικής τέχνης να παραμερίζει ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματισμένο αθλητή με κάταγμα και να του τραβά το πάσχον μέλος πιστεύοντας ότι έχει βγει από τη θέση του. Πραγματικά η ημιμάθεια στον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να σκοτώσει γιαυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μέρος σε σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε άλλες χώρες δεν νοείται να ανοίξεις σχολή πολεμικών τεχνών χωρίς το βασικό δίπλωμα πρώτων βοηθειών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη, όμως αλλάζουν, η ταχύτητα διάδοσης εξαρτάται από όλους εμάς που αγαπάμε τις πολεμικές τέχνες. Πρέπει να είμαστε όλοι σε θέση να προσφέρουμε ποιότητα στο χώρο που μας δίνει ένα πιάτο φαί και για να γίνει αυτό πρέπει να ενημερωνόμαστε καθημερινά. Είναι καλύτερα να παραδεχτούμε ότι έχουμε μείνει πίσω αλλά έχουμε την επιθυμία να πάμε μπροστά από το να εμποδίζουμε τους μαθητές μας να ενημερώνονται.

Ας βοηθήσουμε όλοι μας το 2010 να είναι ένας χρόνος ορόσημο για την πορεία των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα. Ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε πριν κρίνουμε.

Καλή χρονιά

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.