Ποιες ασκήσεις μπορώ να χρησιμοποιήσω για να βελτιώσω τις επιδόσεις μου στις πολεμικές τέχνες;


09/04/2007 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.


Ανεξάρτητα από την πολεμική τέχνη που έχετε επιλέξει σίγουρα υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που μπορούν να σας βελτιώσουν. Αυτές χωρίζονται σε πνευματικό, σωματικό και σε ασκήσεις που συνδυάζουν και τα δυο επίπεδα.

Πνευματικό επίπεδο:

Συγκέντρωση στο παρόν. Βρείτε μια θέση στην οποία μπορείτε να μείνετε χωρίς να κουνιέστε για 10-15 λεπτά. Στη διάρκεια αυτή κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τίποτα.

Όσο εύκολη και αν ακούγεται αυτή η άσκηση κατά την εφαρμογή της θα διαπιστώσετε ότι το πρώτο διάστημα είναι αδύνατη. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε απόλυτα ακίνητοι, πολλές φορές νυστάζουμε ή σκεφτόμαστε διάφορα για το μέλλον και το παρελθόν. Όλα αυτά είναι τα συνήθη εμπόδια της άσκησης και ο μόνος τρόπος για να τα ξεπεράσετε είναι η καθημερινή εξάσκηση. Φανταστείτε ότι είστε ένας πολεμιστής με το ξίφος σας σε μια θέση ετοιμότητας και απέναντι σας βρίσκετε κάποιος στην ίδια θέση. Δεν γνωρίζεται πόσο καλός είναι, το μόνο που ξέρετε είναι ότι θέλει να σας σκοτώσει. Πρέπει να μείνετε σε αυτή τη θέση και να περιμένετε την πρώτη του κίνηση. Αυτή είναι για εσάς μια στιγμή πλήρους ετοιμότητας και εγρήγορσης χωρίς καμία κίνηση. Αυτή τη στιγμή ζητάμε από την άσκηση να απομονώσουμε και να την μεγεθύνουμε όσο μπορούμε. Δεν πρέπει να σκεφτούμε γιατί θα είναι καταστροφικό, μόνο να περιμένουμε. Η αναπνοή είναι φυσική και το πνεύμα διαυγές και επικεντρωμένο μόνο στο τώρα. Δεν προσπαθούμε να μαντέψουμε την κίνηση του αντιπάλου ούτε να φέρουμε στο προσκήνιο του μυαλού μας εμπειρίες από προηγούμενες μάχες, απλά είμαστε εκεί. Το σώμα μας δεν είναι σφιχτό γιατί κάτι τέτοιο θα μας εμπόδιζε την άμεση κίνηση αλλά ούτε και απόλυτα χαλαρό γιατί θα αργούσαμε στην αντίδραση μας. Κάθε αίσθηση πέρα από το τώρα θα μας κάνει να χάσουμε την επαφή μας με τον αντίπαλο.

Αυτό ήταν ένα μικρό παράδειγμα το οποίο μπορεί να σας κάνει να αντιληφθείτε το πώς πρέπει είστε κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης. Τα αποτελέσματα από την πρόοδο σας στην άσκηση θα τα διαπιστώσετε σε πάρα πολλούς τομείς με σημαντικότερο ίσως τον τομέα της εκμάθησης. Πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε αυτό τον τομέα και πολλές φορές οι εκπαιδευτές παραπονιούνται για ελλειμματική προσοχή. Όμως δεν έτσι. Ο μαθητής μπορεί να σας βλέπει προσεχτικά να εκτελείτε μια τεχνική και μετά να είναι σε θέση να σας την περιγράψει άψογα. Κατά τη διάρκεια όμως της εκτέλεσης της από τον ίδιο να ξυπνάει μνήμες από προηγούμενες τεχνικές ή από άλλους δασκάλους και τελικά να αδυνατεί να την εκτελέσει. Η ‘συγκέντρωση στο παρών’ θα βοηθήσει τους μαθητές να επικεντρώνονται στο τώρα και να αντιγράφουν μια κίνηση χωρίς να προσθέτουν ή να αφαιρούν τίποτα. Κάθε προπόνηση θα είναι σαν κάτι πρωτόγνωρο το οποίο δεν το έχουν ξαναδεί ποτέ.

Σωματικό επίπεδο:

1) Τρέξιμο. Αν μόλις έχετε ξεκινήσει μια πολεμική τέχνη και είστε τελείως αγύμναστοι ξεκινήστε με χαλαρό περπάτημα για 20 λεπτά και αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα και το χρόνο ελέγχοντας περιοδικά τους παλμούς σας οι οποίοι δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 120-130 σταθερά σε όλη τη διάρκεια της εξάσκησης σας. Όσο περνάει ο καιρός θα μπορείτε να επιτελείτε όλο και περισσότερο έργο με σταθερό αριθμό παλμών.

2) Κοιλιακοί, Ραχιαίοι: Είναι οι σημαντικότερες μυικές ομάδες γιατί αποτελούν το σημείο ένωσης του πάνω μέρους με το κάτω. Όταν υπάρχει η κατάλληλη μυική υποδομή κάθε κίνηση μεταφέρεται ομοιόμορφα από το πάνω μέρος στα πόδια ή και το αντίθετο χωρίς το παραμικρό ‘κόλλημα’ που συνήθως παρατηρείται στους αρχάριους μαθητές. Αυτός ο μυικός κορσές που σας περιβάλει πρέπει να είναι πάντα γυμνασμένος για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κίνησης που δημιουργούν οι πολεμικές τέχνες. Χρειάζονται πολλές σελίδες για να δώσουμε λεπτομέρειες πάνω σε ασκήσεις αυτών των ομάδων γιατί στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογο των αναγκών μας. Επιγραμματικά μπορείτε να ξεκινήσετε με 2 σετ των 15 επαναλήψεων με μικρούς κοιλιακούς (ροκανίσματα) και τον ίδιο αριθμό ραχιαίων από πρηνή θέση με μικρές υπερεκτάσεις του κορμού. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε όσο περνάει ο καιρός γιατί η αύξηση των σετ κοιλιακών δεν σημαίνει και αύξηση των ραχιαίων. Η αναλογία θα πρέπει να είναι 2:1 δηλαδή για κάθε 2 σετ κοιλιακών 1 σετ ραχιαίων. Ανάλογα το επάγγελμα και το σωματότυπο σας αυτή η αναλογία τροποποιείται γιατί οι ραχιαίοι δουλεύουν ακούσια στην όρθια στάση, άρα κάποιος που κάνει μια δουλειά η οποία απαιτεί ορθοστασία ή ακόμα και μεταφορές αντικειμένων η προηγούμενη αναλογία θα γίνει 3:1 αφού εκ των καταστάσεων απαιτείται η συνεχής ακούσια εκγύμναση των ραχιαίων. Το ίδιο συμβαίνει και σε παχύσαρκα άτομα αφού οι ραχιαίοι κουράζονται καθημερινά περισσότερο για να κρατούν το σώμα στην όρθια στάση.

Συνδυασμός σωματικού και πνευματικού επιπέδου:

Διατάσεις. Μετά από ένα καλό ζέσταμα βρείτε ένα μέρος ήσυχο και ζεστό στο οποίο μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο σώμα σας. Κλείστε τα μάτια και επικεντρωθείτε στον μυ που διατείνεται προσπαθώντας να το χαλαρώσετε μόνο με την αναπνοή σας η οποία πρέπει να είναι βαθειά και ήρεμη. Μην φτάσετε στα όρια του πόνου. Σκοπός σας τώρα είναι η αντίληψη της κάθε μυικής ομάδας σαν ένα ανεξάρτητο σύνολο που πραγματοποιεί μια συγκεκριμένη λειτουργία και όχι η ευλυγισία. Γιαυτό και είναι απαραίτητο να διατείνουμαι όλες τις μυικές ομάδες χωρίς αυτοματισμούς και γρηγοράδες.

Ακολουθείστε τις ασκήσεις που προανέφερα δίνοντας, αν είστε αρχάριοι, 70% έμφαση στο πνευματικό κομμάτι και μειώστε αυτή την αναλογία όσο περισσότερο βελτιώνεστε στην πολεμική τέχνη που έχετε επιλέξει.

Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν από οποιαδήποτε ενασχόλησης σας με πολεμικές τέχνες θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα γιατρό ο οποίος θα δώσει την έγκριση του μετά τη λεπτομερή εξέταση σας. Μην υπερτιμάτε τον εαυτό σας πιστεύοντας ότι σε εσάς δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Σκοπός όλων μας είναι η αδιάλειπτη προπόνηση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.