Συμπεριφορά έξω και μέσα από το Dojo.


30/12/2011 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.


Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει κάποιος που κάνει πολεμικές τέχνες τον κόσμο είναι συγκεκριμένος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα εξωτερικά ερεθίσματα-απειλές. Όλα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη σωματική και ψυχική πειθαρχία που τον διέπει. Κοινωνικός, εγκρατής, σεμνός, ευγενικός, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχει ένας πολεμοτεχνίτης. Η πολεμική τέχνη είναι ένας δρόμος εσωτερικής αναζήτησης χωρίς αυτό να σημαίνει απομόνωση από τη κοινωνία. Σκοπός της είναι να πλάσει χαρακτήρες οι οποίοι να είναι χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο και αυτό θα πρέπει να προβάλλεται σε κάθε έκφανση της ζωής του. Η σκληρή προπόνηση του έχει μάθει την επικινδυνότητα της συμπλοκής και αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους που την αποφεύγει. Η γενική του εικόνα όχι μόνο δε πρέπει να προκαλεί αλλά να αποτρέπει κάθε πράξη βίας. Επαγρύπνηση, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση είναι τα στοιχεία που εμποδίζουν κάθε είδους απειλή. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συνεχούς και σωστής εξάσκησης. Χωρίς να βάζουμε κανόνες διαπιστώνουμε ότι τηρώντας κάποια πεπατημένη εθιμοτυπία μαθαίνουμε σωστά και με ασφάλεια.

Πριν μπούμε στη σχολή δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σωματική καθαριότητα και τη στολή μας η οποία πρέπει να είναι καθαρή και σιδερωμένη. Έχουμε φάει τουλάχιστον τρείς ώρες πριν τη προπόνηση κάτι ελαφρύ. Ερχόμαστε στη σχολή μισή ώρα περίπου νωρίτερα. Τακτοποιούμε τα πράγματα μας μέσα στα αποδυτήρια με τάξη. Βγάζουμε οτιδήποτε κόσμημα φοράμε( δακτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια), χαμηλώνουμε ή κλείνουμε το κινητό μας τηλέφωνο, αλλάζουμε και μπαίνουμε στο Τατάμι κάνοντας Bow στο Shomen. Μέχρι να ξεκινήσει το μάθημα φροντίζουμε το χώρο έτσι ώστε να είναι καθαρός. Αν αυτό γίνεται ήδη τότε κάνουμε ελαφρύ ζέσταμα χωρίς να φωνάζουμε ή να γελάμε δυνατά. Με την απαιτούμενη σεμνότητα μόλις η ώρα πλησιάζει καθόμαστε Seiza και περιμένουμε την επίσημη έναρξη του μαθήματος (στην πραγματικότητα το μάθημα έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε για να πάμε στη σχολή).

Το μάθημα ξεκινά με το Sensei να κάνει Bow στο Shomen και μετά στους μαθητές αναφωνώντας και οι δυο πλευρές Onegaishimashu (δίδαξε με).

Ακολουθούμε με ευλάβεια οτιδήποτε κάνει ο Sensei κάνοντας ακριβώς αυτό που δείχνει χωρίς να αλλάζουμε τίποτα. Κάθε τεχνική ξεκινά με το ζευγάρι σε στάση προσοχής ή seiza να έχει οπτική επαφή- ακολουθεί Bow. Παρατηρούμε το χώρο και προσέχουμε την προσωπική αλλά και την ασφάλεια του ζευγαριού μας. Όταν ο Sensei σταματήσει τη τεχνική επαναλαμβάνουμε τη σειρά με την οποία ξεκινήσαμε. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος δε συζητάμε ούτε είμαστε αφηρημένοι.

Όταν το μάθημα τελειώνει καθόμαστε όλοι Seiza κατά σειρά παλαιότητας. Ο Sensei κάνει Bow στο Shomen και μετά γυρίζει στους μαθητές και κάνοντας Bow όλοι αναφωνούμε Domo Arigato Gozaimashita (ευχαριστώ πολύ). Οι μαθητές σηκώνονται από τη θέση Bow αμέσως μετά τον Sensei αλλά ποτέ πριν από αυτόν. Μόλις ο Sensei αποχωρήσει από την τάξη τότε οι μαθητές γυρίζουν και ευχαριστούν ο ένας τον άλλον για την προπόνηση που είχαν. Μη ξεχνάτε ποτέ ότι τις πολεμικές τέχνες τις μαθαίνουμε πάνω σε ξένα σώματα, γιαυτό το λόγο θα πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε.

Πριν φύγουμε από το Τατάμι κάνουμε Bow στο Shomen. Το μάθημα πρακτικά τελειώνει όταν φύγετε από τη σχολή. Στη πραγματικότητα δε τελειώνει ποτέ.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.