Ξεκινώντας μια πολεμική τέχνη στη μέση ηλικία
07/10/2016
Αφορμή για το άρθρο είναι η γνώμη ότι οι πολεμικές τέχνες αφορούν τη παιδική ή εφηβική ηλικία καθώς και το ότι "αν δε ξεκινήσεις μικρός είναι ανώφελο να προσπαθήσεις μεγάλος".Σε συχνές συζητήσεις που έχω με γονείς μικρών μαθητών αντιλαμβάνομαι ότι η αντίληψη που έχουν για το αντικείμενο είναι τόσο λάθος ώστε να διερωτώμαι αν γνωρίζουν γιατί φέρνουν τα παιδιά τους. Έτσι θεωρώ ανάγκη να γράψω τι προσφέρει η πολεμική τέχνη για όποιον θέλει να ξεκινήσει στη μέση ηλικία. Ευελπιστώ κάποια στιγμή να συναντήσω στην Ελλάδα γονείς να πηγαίνουν μαζί με τα παιδιά τους στο Dojo.
Μέση ηλικία: Είναι η μεγαλύτερη περίοδος στο κύκλο ζωής. Ξεκινά από τα 40 και φτάνει μέχρι τα 60. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς η μέση ηλικία είναι το μισό από την επίσημη ενηλικίωση (18 ετών) μέχρι το δείκτη θνησιμότητας στην Ελλάδα (75,2 έτη για τους άντρες, 80,8 έτη για τις γυναίκες). Άρα θεωρητικά η μέση ηλικία του άντρα στην Ελλάδα ορίζεται μεταξύ 46 και 47 ενώ της γυναίκας μεταξύ 49 και 50.
Στην προσπάθεια να εξετάσουμε τη μέση ηλικία είναι προτιμότερο να χωρίσουμε το κύκλο ζωής σε επταετίες. Κάθε μια από αυτές σηματοδοτούνται βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Θα εξετάσουμε την έκτη και έβδομη επταετία με τις μεταβολές της καθώς και τη προσφορά της πολεμικής τέχνης σε όλους τους τομείς αυτών των περιόδων.
Βιολογικές εξελίξεις στη μέση ηλικία.
Συνήθως μιλάμε για τη μείωση των ορμονών του φύλου. Τεστοστερόνη στους άντρες, Προγεστερόνη και οιστρογόνα στις γυναίκες. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης προκαλεί μείωση του μεταβολισμού, μείωση μυικού ιστού, μείωση σεξουαλικής διάθεσης, δυστροπία, αύξηση του λιπώδους ιστού.Η μείωση των γυναικείων ορμονών προκαλεί την εμμηνόπαυση.
Για να διατηρήσουμε περισσότερα χρόνια φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών φύλου δυο από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι: γυμναστική και διατήρηση χαμηλών επιπέδων σωματικού λίπους. Η πολεμική τέχνη σε σταθερή βάση μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα. Επιπλέον σε αυτή την ηλικία παρατηρούνται πρώιμα σημάδια οστεοπόρωσης και άλλων εκφυλιστικών αλλοιώσεων των οστών. Αυτό δημιουργεί μείωση της ευλυγισίας και της ευκαμψίας. Η καρδιά συρρικνώνεται από την ηλικία των 40 ετών, αυτό συντελεί στη σταδιακή μείωση της φυσικής κατάστασης. Ο εγκέφαλος έχοντας απολέσει ήδη από την ηλικία των 20 ετών αρκετά κύτταρα σε συνδυασμό με κάποια χρόνια πάθηση που συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία ( Σακχαρώδης διαβήτης, χοληστερίνη) συντελεί σε συρρίκνωση τον όγκο του εγκεφάλου.
Ξεκινώντας στη μέση ηλικία μια πολεμική τέχνη η οποία μπορεί να προσαρμόζεται σε εσάς στο τομέα της φυσικής κατάστασης και ευλυγισίας μπορείτε να επιβραδύνεται όλα τα προηγούμενα συμπτώματα. Φυσικά είναι πολύ καλύτερα να ξεκινήσετε προτού εμφανιστούν οι αλλοιώσεις της ηλικίας. Μη περιμένετε ένα πρόβλημα υγείας να σας σηκώσει από το καναπέ. Το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε στη μορφή που έχουμε σήμερα για να αντέχει μεγάλες καταπονήσεις. Πολύωρο τρέξιμο, κυνήγι, μετανάστευση, πόλεμο. Η παθητικότητα-τεμπελιά του σύγχρονου τρόπου ζωής οδηγεί τον οργανισμό μας σε εκφυλισμό. Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα των παππούδων μας θεωρούσαν φυσιολογικό το καθημερινό περπάτημα πολλών χιλιομέτρων σε κακοτράχαλα μονοπάτια και τις γεωργικές εργασίες σημαίνει ότι το σώμα τους φτιάχτηκε μέσα στα χρόνια για το σκοπό αυτό. Τον ίδιο σωματότυπο έχουμε παραλάβει. Φανταστείτε να σας έχουν δωρίσει ένα αυτοκίνητο αγώνων και εσείς να το χρησιμοποιείται καθημερινά στην κίνηση. Τι νομίζεται ότι θα συμβεί; Το ίδιο συμβαίνει σε όλους μας.
Φυσικά όλα αυτά είναι απλουστεύσεις που βοηθούν τη κατανόηση του προβλήματος. Όταν μετά από χρόνια απραξίας αποφασίσετε να αλλάξετε τρόπο ζωής τα πράγματα είναι πολύπλοκα και χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης. Η καθιστική ζωή, κάπνισμα, αλκοόλ, άγχος επιταχύνουν τα σημάδια γήρανσης, η αλλαγή σε υγιεινό τρόπο ζωής βάζοντας τη πολεμική τέχνη σαν επίκεντρο της αλλαγής θα χρειαστεί κόπο και υπομονή. Οι αλλαγές δεν έρχονται άμεσα. Το ανθρώπινο σώμα σε κατάσταση ηρεμίας τείνει να διώχνει ότι δε χρειάζεται και τελικά να πεθαίνει. Για να αποδείξουμε στον εγκέφαλο μας ότι χρειαζόμαστε όλα τα συστήματα που μέχρι χτες ήταν άχρηστα (πχ μυϊκό, συνδεσμικό, πολύπλοκες συνάψεις αντανακλαστικών που βοηθούν στη πλαστικότητα των κινήσεων και τόσα άλλα) χρειάζεται να θέσουμε ένα στόχο πολλών ετών ο οποίος να περιλαμβάνει ήπια εξάσκηση στη πολεμική τέχνη, καλή διατροφή, τερματισμό κακών συνηθειών.
Επιλέξτε μια πολεμική τέχνη που να ταιριάζει στο σωματότυπο σας και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή της θέστε κάποια ερωτήματα στον εαυτό σας. Είμαι διατεθειμένος να αλλάξω; είμαι έτοιμος ψυχολογικά να αντιμετωπίσω τη πραγματικότητα για όλα όσα συνέβησαν στο οργανισμό μου λόγω απραξίας; το κλίμα που υπάρχει στη σχολή που επέλεξα με εμπνέει να αλλάξω;
Οι αλλαγές έρχονται αργά αλλά έρχονται. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους με τη βοήθεια του εκπαιδευτή και προχωρήστε χωρίς δισταγμό.
Ο τελευταίος αλλά σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζεται στη μέση ηλικία είναι ο ψυχολογικός.
- Υπάρχουν πλέον οι οικονομικοί πόροι για εφηβικά ανεκπλήρωτα όνειρα.
- Υπάρχει περισσότερος χρόνος αφού τα παιδιά έχουν μεγαλώσει.
- Προσπαθούμε να αντισταθούμε σε μεταβολές της υγείας και της εικόνας μας οι οποίες επέρχονται από κακό τρόπο ζωής.
- Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε πλέον το κέντρο της προσοχής του αντίθετου φύλου.
Είναι γεγονός ότι όλες οι "πολιτισμένες" κοινωνίες θεωρούν την εξωτερική εμφάνιση το βασικότερο σημείο πρώτης αξιολόγησης. Όσο και αν προσπαθούμε να αντισταθούμε υπάρχει ένα ιδεώδες και όλοι κρινόμαστε εκ πρώτης όψεως από το πόσο διαφέρουμε με αυτό. Το περίεργο της κοινωνίας μας είναι ότι χλευάζει τις περιπτώσεις εκείνες που προσπαθούν περισσότερο απ' όσο πρέπει να δείξουν ότι είναι κοντά στα ιδεώδη. Για παράδειγμα μια γυναίκα άνω των 45 η οποία με αισθητικές και ενδυματολογικές παρεμβάσεις προσπαθεί να δείξει νεότερη και να τονίσει τη σεξουαλικότητα της χλευάζεται από τη κοινωνία και θεωρείται προκλητική. Από την αντίπερα όχθη μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας η οποία έχει αφεθεί στη πάροδο του χρόνου είναι πολύ δύσκολο να βρει μια θέση εργασίας σε μια μεγάλη εταιρία.
Μέσα σε αυτό το παράδοξο ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ κακόγουστου και ατημέλητου, επιτηδευμένου και αυθόρμητα υγιεινού. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες γιατί ο σημερινός μεσήλικας δεν έχει τρόπο ζωής. Ενστερνίζεται τρόπους από διάσημους αθλητές ή μοντέλα τους οποίους προσπαθεί αποτυχημένα να ακολουθήσει. Γίνεται vegan, palaio, ωμοφάγος κάνει περίεργους τρόπους γυμναστικής, ενώ μέχρι χθες παράγγελνε πίτσες και σουβλάκια βλέποντας ποδόσφαιρο στη τηλεόραση.
Η πολεμική τέχνη σε κάνει ρεαλιστή. Αντιλαμβάνεσαι από τις πρώτες κιόλας προπονήσεις σε τι κατάσταση είσαι χωρίς αυταπάτες. Έχοντας μια πραγματική εικόνα για τον εαυτό σας μπορείτε να χτίσετε ένα τρόπο ζωής ο οποίος μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης και να οδηγήσει σταδιακά σε ευεξία. Με ταπεινότητα και συνέπεια ακολουθήστε μια πολεμική τέχνη και αυτή θα σας δείξει το τρόπο που πρέπει να ακολουθήσετε. Θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει και αυτό θα είναι το πρώτο σημάδι αλλαγής, τα επόμενα είναι πολύ ουσιότερα και σημαντικότερα. Η αυτοπεποίθηση, η ταπεινότητα, η βελτίωση της υγείας θα σας βοηθήσουν να νικήσετε οποιοδήποτε φραγμό βάζει η κοινωνία απέναντι στους μεσήλικες.
Πριν ξεκινήσετε να αλλάξετε τρόπο ζωής πρέπει να δείτε επιστημονικά σε τι κατάσταση βρίσκεστε. Επισκεφθείτε ένα παθολόγο και αυτός θα σας οδηγήσει στις επιμέρους ειδικότητες και εξετάσεις τις οποίες πρέπει να ελέγξετε. Μη γραφτείτε σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης προτού βεβαιωθείτε ότι είστε απολύτως καλά.
Ξεκινήστε με εμπιστοσύνη στο δάσκαλο και ακολουθήστε τις συμβουλές του.
Επόμενο άρθρο
21/10/2016
Προηγούμενο άρθρο
01/09/2016
Πρόσφατα άρθρα
18/02/2024
Τι είναι το Ντάιτο Ρίου Αϊκί Ζίου Ζίτσου
18/02/2024
20/07/2023
Πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά μας η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;
23/04/2023
Τι σημαίνει κόκιου νάγκε στο Αϊκίντο
23/05/2022
Κοβιντ-19 και ψυχοσωματικές ασθένειες. Ο ρόλος των πολεμικών τεχνών στην αντιμετώπιση τους.