Τι είναι το Spochan?


30/03/2008 — δημοσίευση του Sensei Νίκου Κορρέ σε περιοδικό.


Πρόκειται για ένα νέο άθλημα το οποίο εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ιαπωνία σε όλο τον κόσμο. Το άθλημα πήρε το όνομα του χρησιμοποιώντας τα αρχικά από το sports chanbara. Chanbara ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα μικρά παιδιά στην Ιαπωνία με ξύλινα όπλα τα οποία έμοιαζαν με σπαθιά, κοντάρια, μαχαίρια. Ο ιδρυτής (Tetsundo Tanabe) σκέφτηκε να κάνει αυτό το παιχνίδι άθλημα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τις γνώσεις του (προπονητής Kendo) έτσι ώστε να το κάνει πιο ενδιαφέρον.

Το ουσιαστικότερο κομμάτι αυτής της τέχνης είναι ότι δεν χρειάζεται καμιά πολύχρονη προετοιμασία αλλά από την πρώτη μέρα μπορείς να πάρεις μέρος στους αγώνες. Άρα δεν υπάρχουν παλιοί και νέοι, νικητές και χαμένοι γιατί όλα αλλάζουν ταχύτατα. Αν έχω κερδίσει όλους τους αγώνες με τους συνομήλικους μου μπορεί στον επόμενο αγώνα να χάσω από ένα δεκάχρονο.

Πως παίζεται το Spochan?

Σε ένα χώρο 3m × 3m μπορούμε να ξεκινήσουμε. Τα όπλα μας είναι ελαστικά γεμισμένα με αφρώδες υλικό ή αέρα. Ο καθένας διαλέγει μεταξύ μιας γκάμας από όπλα που μιμούνται τα ιαπωνικά ξίφη, κοντάρια, μαχαίρια(Τanto, Kodachi, choken, Yari, Bo, Naginata) Φορώντας προστατευτικά κράνη και θώρακες ξεκινάμε τον αγώνα ο οποίος διαρκεί 3 χτυπήματα. Αυτά μπορούν να είναι κεφάλι, θώρακα, πόδια, χέρια χρησιμοποιώντας καρφώματα και χτυπήματα με όποιο τρόπο μπορείτε να σκεφτείτε. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάζετε χέρι στο όπλο σας, να κάνετε προσποιήσεις και ότι άλλο θέλετε, αν μάλιστα επιλέξετε να πάρετε και οι δυο μαχαίρι (tanto) τότε πόντοι μετράνε μόνο στο κεφάλι και το θώρακα αλλά επιτρέπετε να χρησιμοποιήσετε και χτυπήματα άοπλα (λακτίσματα, γροθιές, ρίψεις, κλειδώματα) αρκεί βέβαια ο συνασκούμενος να μην σας πάρει πόντο πρωτύτερα. Επειδή ο αγώνας διεξάγεται με πολύ γρήγορο ρυθμό πολλές φορές ο διαιτητής αδυνατεί να αντιληφθεί ποιος έκανε το πρώτο χτύπημα με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι παίκτες να πρέπει να παραδεχθούν την ήττα τους.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση του Spochan

Επειδή το κύριο χαρακτηριστικό του αθλήματος είναι η ταχύτητα, η προπόνηση είναι επικεντρωμένη στην αύξηση της φυσικής κατάστασης και της εκρηκτικότητας με αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις. Στη συνέχεια σειρά παίρνουν κάποιες ασκήσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τη γρήγορη αντίδραση του αθλητή σε συγκεκριμένα, δύσκολα, χτυπήματα. Πάντοτε το μάθημα τελειώνει με αγώνες μεταξύ δύο ή περισσοτέρων αθλητών και διατάσεις. Η προπόνηση διαρκεί περίπου 90 λεπτά.

Ωφέλειες του Spochan

Λόγω της συνεχής κίνησης που απαιτεί το άθλημα το βασικό του όφελος είναι η αύξηση της φυσικής κατάστασης και όλα όσα μπορεί να συνεπάγεται αυτό(μείωση σωματικού βάρους, εύρυθμη καρδιακή λειτουργία). Για όσους ασχολούνται με άλλες πολεμικές τέχνες θα τους βοηθήσει αφάνταστα στη βελτίωση ταχύτητας αντίδρασης και της δύναμης μέσα από γρήγορα και επαναλαμβανόμενα χτυπήματα. Θα είναι μεγάλη η διαφορά που θα δείτε στην πολεμική τέχνη που κάνετε από το πρώτο σας κιόλας μάθημα.

H διάδοση του αθλήματος είναι ραγδαία. Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 250.000 εγγεγραμμένοι αθλητές από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου που παίρνουν μέρος σε αγώνες μεγαλύτερου βεληνεκούς από τα εγχώρια σύνορα τους. Πολλές αίθουσες εταιρειών που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για άλλες αθλοπαιδιές(Σκουός, βάρη) πλέον έχουν γίνει αγωνιστικοί χώροι Spochan όπου οι πολυάσχολοι εργαζόμενοι χωρίς σχεδόν κανένα εξοπλισμό μπορούν να εξασκηθούν. Πολλοί αντί για λαστιχένια όπλα που υπάρχουν σε μια οργανωμένη σχολή χρησιμοποιούν ένα τυλιγμένο περιοδικό το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το ίδιο καλά ένα από τα όπλα.

Το Spochan έφερε στην Ελλάδα ο Νίκος Βουδούκης ο οποίος είναι Sensei μέλος της Διεθνής Ομοσπονδίας Sports Chanbara, μέλος επιτροπής της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Sports Chanbara, διαιτητής του Spochan, μέλος διοικητικού συμβουλίου διαφόρων Ελληνοαυστραλιανών συλλόγων που είναι αφοσιωμένοι στη επέκταση του ελληνικού πνεύματος και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών. Ο Sensei Νίκος Βουδούκης γεννήθηκε σε οικογένεια ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία και μεγάλωσε στη Ελλάδα. Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1982 όπου και ακόμη διαμένει και διδάσκει Spochan και Karate. Κάθε χρόνο ταξιδεύει 2 μήνες στο εξωτερικό διευρύνοντας τους ορίζοντες του, εμπλουτίζοντας τις γενικές του γνώσεις, γνώσεις πολεμικών τεχνών, διαλογισμού και κατανόησης άλλων πολιτισμών. Στα τελευταία χρόνια έχει δοθεί στο έργο του Spochan, που το χρησιμοποιεί σα μέσον εκπαίδευσης, ιδίως για τη νεολαία, δίνοντας τους την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να δυναμώσουν το σώμα, και το πνεύμα τους, να συναντηθούν και να κατανοήσουν άλλους πολιτισμούς, ενώ ταυτόχρονα να συμμετάσχουν σε ένα συναρπαστικό και ασφαλές άθλημα στο παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 2005 ο συγγραφέας με τη συνεργασία άλλων έχει κτίσει την υποδομή για το ξεκίνημα της Ομοσπονδίας Sports Chanbara στην Αθήνα η οποία θα προωθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος Spochan στην Ελλάδα και θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο του Spochan. Το άθλημα στην Ελλάδα διδάσκεται από το Νίκο Κορρέ στο αθλητικό σωματείο «Ατραπός Χαλανδρίου». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Spochan: 210 6848018.

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα της σχολής μας.